Отдел „Хадж“ стартира провеждането на подготвителните семинари за тазгодишните кандидат-хаджии

 

  

Почти два месеца преди времето за изпълнението на Хадж 2019, Отдел „Хадж“ на Главно мюфтийство започна провеждането на подготвителните семинари за всички мюсюлмани от страната и от Република Турция, записали се за изпълнението на поклонението тази година.

Първият от поредицата подготвителни семинари се състоя на 17 май (петък) тази година в благоевградското село Рибново. На информационната среща присъстваха 20 кандидат-хаджии от населените места в обхвата на Районно мюфтийство – Благоевград. Официални гости бяха ръководителят на Отдел „Хадж“ в Главно мюфтийство Джемал Иса, районният мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед, имамът на село Лъжница Мухаммед Камбер, както и Осман Кутрев – експерт в Отдел „Иршад“ към благоевградското мюфтийство.

Бъдещите  поклонници бяха запознати със същността на поклонението хадж, както и с всички подробности около изпълнението на този важен ибадет. Присъстващите имаха възможността да зададат и своите въпроси към организаторите.

„Очаква се групата хаджии на Главно мюфтийство от България да отпътува към Светите земи в началото на месец август. Престоят там ще бъде 30 дни, като предвиждаме 21 от тях да бъдат в Мекка, а 9 – в Медина.“ – уточни за Grandmufti.bg началникът на Отдел „Хадж“ в Главно мюфтийство Джемал Иса. Той допълни още, че се предвижда подготвителни семинари да бъдат проведени на територията на всички районни мюфтийства в страната, където има записали се за поклонението Хадж 2019 мюсюлмани. В идните месеци информационни семинари ще бъдат организирани и в Република Турция за сънародниците ни зад граница, които ще отслужат поклонението хадж с организацията на Главно мюфтийство.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.