ЮНЕСКО: Историческата джамия „Ан-Нури“ в Мосул ще бъде възстановена

 

 

Джамията „Ан-Нури“ преди разрушаването й

 

         През юни 2017 година в Мосул, Северен Ирак беше взривена и разрушена почти до основи древната джамия „Ан-Нури“, която е с изключително историческо значение. Великата джамия на Ан-Нури, както още беше известен мюсюлманският храм в Мосул, е построена през XII век. Един от символите й беше наклоненото й минаре, наричано още „Ал-Хадба“ или „Гърбушкото“.

         Почти година след огромната културна загуба, през април 2018 година беше подписано споразумение между ЮНЕСКО, Обединените арабски емирства и Ирак, според което ще бъде финансирано реконструирането на историческата джамия в Мосул.

 

         По информация на ЮНЕСКО Обединените арабски емирства ще предостави финансиране на проекта в размер от 50,4 млн. долара. ЮНЕСКО съобщи още, че изпълнението на проекта ще отнеме пет години. В продължение на една година ще бъдат разчиствани само отломките от разрушената древна джамия в Мосул. Освен реконструкция на основната сграда на джамията проектът предвижда още възстановяване на исторически градини, изграждане на мемориал и музей.

Видео снимка на Джамията „Ан-Нури“ след взрива на 21 юни 2017 година

 

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.