Отговор от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод отвореното писмо на ВМС

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпрати отговор на отвореното писмо на Висшия мюсюлмански съмет по повод расистките, ислямофобските и дискриминационни изказвания на прокурор Недялка Попова.

 

Припомняме, че на 21 март тази година г-жа Недялка Попова, която е прокурор по делото за проповядване на религиозна омраза срещу Ахмед Муса и 12 проповедници, окачестви мюсюлманите в България като заплаха за националната сигурност, заявявайки че бъдещето на страната е застрашена заради увеличаването на мюсюлманското и турското население. Части от изказването на прокурор Недялка Попова бяха следните:

 

"В момента по статистика мюсюлманите са 10-12% в България. И нямаме основание да мислим, че те ще станат по-малко. Точно обратното. И с пристигането в България на мюсюлмани от чужбина, и със завръщането на част от изселилите се в Турция, с поощряването на раждаемостта процентът ще се увеличава. Когато стане 30%, държавата ни вече е застрашена. Те са монолитна маса, лесно се манипулира и на избори. Те са почти като военизирана структура. Като им се каже отивайте и гласувайте, те отиват... И ще дойде време, когато ще видим как в парламента повече от 50% са от друга религия, президентът ни ще стане от друга религия, министър-председателят, кметът ни ще е от друга религия. Знаете ли колко още много кметове има в стара християнска Европа с друга религия? И тези християнски европейски ценности, които сме приели, мислите ли, че ще ги отстоим? И тогава точно това, което най-ценим в себе си, точно това ще ни убие. Ето това е сигнал към здравомислещите хора. Колко хора сега си дават сметка и разсъждават по тези въпроси? Засега ние действаме само по законен път. Ще стане лошо, когато се излезе от закона... Мисля си, че понякога общественото мнение и гражданите се ангажират с много по-маловажни въпроси и проблеми. А в случаите, когато се касае за национална сигурност и за важни въпроси, всички мълчат и се спотайват. Пазят се от мнения и от изразяване на становище. Като че ли се върви по линия на най-малкото съпротивление. Уж имаме гражданска позиция, уж искаме да се чуе гласът ни, но в същото време всеки гледа като изрази някакво мнение дали това би се отразило върху неговия живот, цели и амбиции. Всъщност по истински важните въпроси не се дебатира" /Всички национални медии на 23.03.2018 г./.

 

Мюсюлманско изповедание реагира остро на това изказване и Висшият мюсюлмански съвет с решение № 844 от 3 април 2018 г. изпрати отворено писмо до всички национални институции и международни организации, включително и европейските такива.

 

В тази реч се наблюдават всички възможни престъпления по Наказателния кодекс и Закона за защита от дискриминация като проповядване и подбуда към омраза срещу мюсюлманите и турците, дискриминация на религиозна и етническа основа, ксенофобия, ислямофобия, реч на омразата и др. Това е дори подбуда към действия за ограничаване на броя на мюсюлманското население. Изказването е вменяване, че мюсюлманската общност в България представлява опасност за националната сигурност на страната... Това не подхожда на прокурор на демократична държава, която днес председателства Съвета на европейския съюз. Действията са противоречие на длъжностно лице, което наблюдава делото за "проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация", да проповядва омраза на религиозна основа...“, се казва в отвореното писмо.

 

Председателят на Европейската комисия уверява Мюсюлманско изповедание, че ще вземе случая под внимание въпроса, който е повдигнат и дори е препратено до комисаря по правосъдието Вера Юрова, която ще се ангажира по този въпрос.

 

По този въпрос комисията за защита от дискриминация образува производство срещу прокурора, а главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че инспекторатът към прокуратурата ще се заеме със случая.

 

Вече сме месец май, но все още няма информация за конкретни резултати от производствата и разследванията. А мюсюлманската общност очаква развитие по въпроса и вече търси сметка от Мюсюлманско изповедание.

 

Снимка: www.debati.bg

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.