На 15 юли (сряда) 2020 година Генералното консулство на Република Турция в Бургас беше домакин на възпоменателно събитие по повод 4-ата годишнина от неуспешния опит за военен преврат в Република Турция от 15 юли 2016 година – датата, която в последствие е провъзгласена за Ден на демокрацията и националното единство.

От страна на Главно мюфтийство събитието беше уважено от районните мюфтии на Варна, Айтос, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Търговище и Шумен. На тържествената възпоменателна програма, която включваше официални речи и представяне на историческа ретроспекция на събитията от трагичната нощ, присъстваха също и представители на различни културни сдружения и организации от Североизточна България.

Възпоменателни програми по повод поредната годишнина от неуспешния опит за военен преврат в съседна Турция бяха проведени и от останалите турски дипломатически представителства в страната ни.

По покана на районният мюфтия на Айтос Селятин Мухарем след края на събитието, състояло се в град Бургас, присъстващите районни мюфтии се събраха на неформална работна среща, на която бяха обсъдени различни  въпроси, свързани с работата им.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.