Четири години след кървавия опит за военен преврат в съседна Турция, довел до хиляди ранени и стотици жертви, в София беше почетена паметта на загиналите. Възпоменателна религиозна програма по повод годишнината от трагичните събития беше проведена на 09 юли (четвъртък) тази година в централната столична джамия „Баня Баши“. Събитието беше уважено от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателя на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед, от тримата заместник главни мюфтии Ахмед Хасанов, Бирали Бирали и Мурад Пингов. Присъстваше и посланикът на Република Турция в България Айлин Секизкьок.

Религиозната програма включваше четене на Коран-и Керим, мевлид, както и дуа, отправена от духовния водач на мюсюлманите в страната ни д-р Мустафа Хаджи.

Припомняме, че кървавият, но неуспешен опит за държавен преврат в съседна Турция беше извършен в нощта на 15 срещу 16 юли 2016 година. Според статистиките близо 250 са загиналите цивилни хора и полицаи в резултат на трагичното събитие, а повече от 1500 са ранените. Веднага след случилото се преди 4 години Мюсюлманско изповедание в Република България излезе с официална декларация, осъждаща остро опита за антидемократичен преврат в съседката ни. Оттогава всяка година не само в столицата, но и в други градове на България, с религиозни програми в памет на загиналите се отбелязва годишнината от жестоките събития.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.