Главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи беше гост-лектор по време на еднодневен семинар, проведен на 23 юни (вторник) под домакинството на Районно мюфтийство – Хасково. Обучението, в която участие взеха имами и преподаватели в целогодишни и летни коран-курсове в хасковско, беше свързано с организацията и провеждането на летните курсове по Коран в региона.

Програмата беше открита с приветствие от страна на районния мюфтия на Хасково и домакин на събитието Басри Еминефенди.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и гост-имамът от Република Турция Адем Бал, които взеха участие в лекционната програма, подчертаха важността на курсовете и различни важни аспекти на обучителния процес. Имамите и преподавателите бяха запознати с всички изисквания на Главно мюфтийство по повод мерките за безопасност в настоящата епидемиологична обстановка у нас, в това число необходимостта курсистите в една група да не надвишават повече от 15-20 човека. А в случай че в някои населени места броят на летните коран-курсове е по-голям, преподавателите да бъдат прегрупирани по начин, по който това изискване за броя на курсистите да бъде отново спазено.

„Към момента целогодишните коран-курсове в обхвата на Районно мюфтийство – Хасково са 4, всички те на територията на самия град Хасково. А летни курсове по Коран предвиждаме да проведем на 30 места в региона.“ – каза за Grandmufti.bg координаторът на летните коран-курсове към Районно мюфтийство-Хасково Сурай Мустафа.

В края на програмата на еднодневния семинар домакинът Басри Еминефенди изпрати официалния гост д-р Мустафа Хаджи, като му връчи подарък – макет на емблематичната часовникова кула в град Хасково. Част от събитието стана и заместник-ректорът на Висшия ислямски институт Мустафа Джанлъ, чийто мандат в България е към края си и по този повод прави прощални посещения на районните мюфтийства у нас.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.