Висшият ислямски институт (ВИИ) в София официално откри кандидатстудентската си кампания за новата учебна 2020/2021 година. Кандидатстудентският приемен изпит ще се проведе на 01 юли (сряда) 2020 година от 09:00 часа в сградата на ВИИ в кв. Враждебна в столицата.

По информация на ръководството на висшето учебно заведение приемният изпит включва две части – писмена, теоретичен изпит (тест от 40 въпроса), и устна - интервю с кандидата, което включва и четене на Коран-и Керим. Квотата за студентски места за учебната 2020/2021 година е 25 за редовно обучение и 25 за задочно обучение.

„Приемният изпит ще е върху основни ислямски познания – основи на исляма, основи на вярата, намаз, абдест и убеждение. Предвидили сме и няколко допълнителни въпроса, които да ни насочат към определяне нивото на кандидат-студента.“ – заяви за Grandmufti.bg заместник-ректорът на ВИИ Айдън Юмеров. По думите му, от кандидатите за задочно обучение се очаква да покажат добри основни познания по четене на Коран-и Керим, предвид факта, че очните занятия при тях са три седмици за семестър, което е недостатъчно, ако няма предварително изградена основа от знания. 

„За подготовката си за приемния изпит във ВИИ кандидат-студентите може да използват Наръчника за подготовка, който е достъпен на сайта на Висшия ислямски институт. Двуезичната книга (на български и турски език) на Юмер Юзтоп „Основата на вярата и ибадета в исляма“ (в превод от Билял Дарджан и Селим Гази) също може да се използва като допълнителна литература за подготовката за приемния изпит.“ – допълни още Юмеров.

В случай че след провеждането на първия кандидатстудентски изпит и съответните класирания останат свободни места за студенти, ръководството на ВИИ предвижда провеждане и на втори кандидатстудентски изпит през септември с цел запълване на квотата, като датата ще бъде допълнително уточнена.

Желателно е всички кандидат-студенти да заявят предварително явяването си на приемния изпит на 01 юли чрез обаждане към Секретариата на Висшия ислямски институт. В деня на изпита е необходимо да представят диплома за завършено средно образование и лична карта.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.