Преди дни немската полиция осуети планиран атентат срещу мюсюлмани в Германия. В тази връзка е задържан 21-годишен мъж от северногерманския град Хилдесхайм, който, по информация на немската прокуратура, разкрил плановете си за готвения атентат в анонимен чат в интернет мрежата.

Нападателят е бил повлиян от нападенията срещу двете джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия от март, 2019 година, когато бяха убити десетки мюсюлмани. В анонимния чат той споделил, че стремежът му е да постигне подобен резултат. В последствие в дома на заподозрения терорист са открити и множество оръжия, които, според прокурорите, „вероятно са били закупени за реализирането на планираното нападение“, както и дигитални файлове с крайнодясно съдържание.

21-годишният мъж е арестуван на 06 юни (събота), като срещу него са повдигнати обвинения за заплаха за извършване на престъпление и финансиране на тероризма със закупуване на оръжия.

За последната година на територията на Германия бяха извършени няколко терористични нападения по крайнодесни подбуди, довели до смъртта на хора. По думите на самия вътрешен министър на Германия Хорст Зеехофер, крайнодесният тероризъм е „най-голямата опасност за демокрацията в Германия“.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.