Посланикът на Република Турция в София Нейно Превъзходителство Айлин Секизкьок и придружаваща я делегация посетиха Главно мюфтийство по случай свещения месец Рамазан. Срещата се проведе в приемната зала на Главно мюфтийство.

Религиозният водач на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи благодари на посланик Секизкьок за визитата и изрази задоволството си от посещението. Д-р Хаджи изтъкна факта, че Турция и България са страни с исторически връзки и заяви своята пълна увереност, че двустранните отношения помежду им ще продължават да се развиват и заздравяват и занапред. Същевременно д-р Хаджи посочи, че както в миналото, така и днес отношенията между религиозните институции в двете страни са на много добро ниво.

Посланик Секизкьок сподели, че тазгодишната рамазанска кампания, организирана от Главно мюфтийство, е срещнала подкрепа както от страна на официалните турски институции, така и от частния сектор.  Първите рамазански хранителни пакети са изпратени до районните мюфтийства в координация с Главно мюфтийство и ще бъдат раздадени на нуждаещите се. Освен това 300 медицински защитни облекла, произведени от турска фирма в България, бяха дарени на Главно мюфтийство, за да може религиозните служители да работят в по-безопасни условия в рамките на борбата срещу световната заплаха COVID-19.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи подчерта, че материалната и духовната подкрепа, която Турция оказва на Главно мюфтийство от дълги години насам, има висока стойност за мюсюлманите в България.

На срещата присъстваха още председателят на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед и главният секретар на Главно мюфтийство Джелал Фаик, а сред гостите бяха още съветникът в Посолството на Република Турция в София Ерман Топчу и съветникът по социални въпроси в турското посолство Мехмет Генч.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.