„Най-големият ни грях към ближния не е ненавистта, а безразличието."

 Джордж Бърнард Шоу

 

В търсене на начин да „отключат“ добротата у хората, взаимопомощта и мисълта за другия в този труден период, младежи от мюсюлманската общност на Варна подеха поредна благородна инициатива. С подкрепата и съдействието на Районно мюфтийство-Варна през изминалия уикенд младите доброволци поставиха къщички за хранителни продукти, в които всички желаещи може да оставят, а нуждаещите се да вземат пакетирани храни.

Идеята си младежите взаимствали от социалните мрежи, където я видели вече реализирана в съседна Турция, а и в самата Варна.

„Къщичките на добротата“ младите мюсюлмани сковали от дървени щайги и ги поставили върху дървета – едната пред Районно мюфтийство - Варна на ул. „Ангел Георгиев" 25, а втората – в началото на ул. „Розова долина“ в кв. Аспарухово, където е махала Сесемез. Всяка от щайгите може да побере до 8 стандартни пакета пакетирани храни.

„Основната ни цел е къщичките, които имат повече символичен, отколкото практичен характер, не да стоят пълни, а да отключим доброто у хората – да ги накараме да забележат нуждаещите около себе си и да ги провокираме към това дори и с малко да помогнат на именно тези хора.“ – сподели за Grandmufti.bg Сали Светославов, който е един от варненските доброволци в благородното начинание.

Инициаторите са наясно, че при подобни проекти, в които се разчита на общественото доверие, винаги има и злоупотреби, но се надяват те да са в минимални размери и наистина храните да отиват при хората, които реално имат нужда от тях.

По думите на младите добротворци, местните хора приемат инициативата много позитивно, вероятно защото предоставя възможност на всеки един да бъде в помощ на друг и да почувства удовлетворение в сърцето си от това, че е успял д бъде полезен, „дори и с едно пакетче макарони“, както казват те самите.

Вярваме, че с последната си общественополезна инициатива младежите от мюсюлманската общност във Варна ще успеят да намерят така търсения „ключ към доброто“, който обаче не само отключва добротата в сърцата на хората, но и заключва безразличието им към проблемите и съдбата на околните…

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.