Висшият мюсюлмански съвет (ВМС), който е централният колективен ръководен орган на Мюсюлманско изповедание, проведе първото си заседание в обстановка на извънредно положение. Съветът заседава на 13 април (понеделник) 2020 година следобед във виртуалното пространство, възползвайки се от благата на технологичното развитие. Първото по рода си онлайн заседание на колективния орган на Мюсюлманско изповедание разгледа актуални въпроси, които най-вече касаят религиозно-административния живот на мюсюлманите. 

По предложение на Главно мюфтийство, взимайки предвид и препоръката на Комисията по фетва към Висшия мюсюлмански съвет, на заседанието бяха разискани и приети Вътрешни правила за работа при извършване на погребални дейности по време на епидемия. Този нормативен акт, който е изготвен на базата на държавни нормативни актове във връзка с гробищните паркове и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, регламентира погребалната дейност на мюсюлманската общност в кризисни моменти, в които изпитанието е свързано с опазването на живота и здравето на хората. С приемането на правилника Висшият мюсюлмански съвет подчерта значението на живота и достойнството му, затова правилата, от една страна, гарантират опазването на живота и здравето на имамите и членовете на общността, които участват в погребения, а от друга страна – достойнството на починалите, тъй като се предвижда оптималното спазване на религиозните ритуали за изпращане на покойник.

Съветът заедно с това разгледа различни казуси, свързани със стопанисването на вакъфските имоти. Това включва и улесняването на дейността на наемателите, независимо от религиозната и етническата им принадлежност, които не могат да реализират планираната си дейност поради обявената извънредна ситуация в страната.

По време на едночасовото заседание на Висшия мюсюлмански съвет беше удължен и срокът на действие на временната комисия, която ще изготви план-дейност в големите градове, която изисква специален подход. Членовете на съвета приключиха заседанието с благопожелания за здраве и щастие, както и с напомняне на отговорността на членовете в моментите на изпитание, в които се намира светът. Направена беше и заявка за организиране на следващо заседание в началото на свещения месец Рамазан, който започва на 24 април тази година.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.