Проф. Джеки Йинг (четвъртата от ляво надясно) и екипът ѝ от изследователи

Професор Джеки Йинг, която е ръководител на лабораторията NanoBio Lab към Агенцията за наука, технологии и изследвания в Сингапур, заедно с екипа си разработи бърз тест, който за по-малко от 5 минути може да докаже дали пациентът е вирусоносител на COVID-19 или не.

Ако бъде одобрен, тестът ще бъде един от най-бързите в света тестове за установяване на заболяване с коронавирус. Очаква се разработката да получи одобрение до края на месеца. При теста коронавирусната инфекция се установява чрез изследване и намиране на наличен генетичен материал на вируса в секретите на пациента.

По думите на проф. Джеки Йинг, най-голямото предизвикателство пред изследователите е да се разработи начин за бърза и същевременно – точна диагностика, която да не изисква скъпи технологии.

Според Световната здравна организация (СЗО), тестването за вируса е един от начините да се намали разпространението на заразата, тъй като може да установи наличието на инфекция много преди да бъдат проявени симптоми у пациента. Това би позволило той да се изолира навреме, преди да е успял да разпространи заболяването.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: Личен архив на Джеки Йинг


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.