Преди дни беше подписано официално споразумение между Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) и Българската национална телевизия (БНТ) за предоставяне на ефирно време на религиозните групи по време на извънредното положение в страната и възможност за отправяне на единно послание към вярващите. В тази връзка, първата телевизионна проява в рамките на сключеното споразумение между двете страни се състоя на 04 април (събота) от 14:00 часа в предаването „Вяра и общество“ по БНТ 1. Едночасовото телевизионно предаване с водещ Горан Благоев се излъчва на живо всяка седмица.

Официални гости в последното му издание бяха главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, София Коен – председател на Висшия израилтянски духовен съвет В България, епископ Христо Пройков – председател на Епископската конференция на католическата църква в България, пастор Румен Борджиев -  председател на управителния съвет на Обединени евангелски църкви, и Антраник Шакарян, председател на епархийския съвет на арменската апостолическа православна църква в България, който взе участие с пряка връзка от Регионален телевизионен център – Варна.

По време на участието си в предаването духовните водачи на основните вероизповедания у нас отправиха важни послания към общностите на вярващите в страната, особено значими в условията на настоящата пандемична криза, която не е прецедент, но за пръв път е глобална и засяга всички ни, без значение от пол, раса, религия или други различия. Духовните лидери се обединиха около схващането, че настоящата ситуация изисква всички ние да сме обединени и с единство да се борим заедно срещу предизвикателството, което изисква не малки усилия. Участниците от различните вероизповедания споделиха своя опит във връзка с изпълнението на богосложения в извънредното положение. Те обсъдиха и алтернативите за изпълнението на молитвите, които към момента не може да бъдат изпълнявани колективно в религиозните храмове, както и възможностите, които в такъв кризисен момент ни предоставя онлайн средата.

От ефира на националната телевизия духовните водачи на четирите религиозни общности напомниха на всички вярващи, че за религиозния човек всяка една ситуация идва за по-добро и изразиха надеждата си, че настоящата криза ще ни изправи пред един по-добър свят след отминаването ѝ и самите ние ще бъдем по-осъзнати, смирени, с повече човечност и по-силна вяра в сърцата си, когато всичко свърши.

Автор: Л. Чаушева

 

Може да гледате запис от предаването на „Вяра и общество“ по БНТ 1 от 04 април 2020 година, първото в рамките на съвместния проект между НСРОБ и БНТ по време на извънредното положение, ето ТУК.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.