Турски учен заяви, че най-доброто оръжие срещу коронавируса е подсилването на имунната система. По думите на ръководителя на Департамента по обществено здраве към Тракийския университет в Одрин, Турция, проф. д-р Фарук Йорулмаз, човешкото тяло се затруднява в борбата срещу вирусите, когато имунната му система е слаба, и затова е важно да приема здравословна храна и да има пълноценен сън. 

В ексклузивно интервю за Anadolu Agency проф. Йорулмаз заяви: „Няма открито лечение или ваксина срещу вируса (засега). Така че подсилването на имунната ни система е най-доброто ни оръжие срещу коронавируса.“. Ученият допълва още, че може да подсилим имунитета си с пълноценно хранене, както и да се излагаме на слънчеви лъчи, за да получаваме така необходимия витамин D.

Важно е да приемаме минимум два литра вода ежедневно, както и да избягваме вредни храни, тъй като затлъстяването влияе неблагоприятно на имунитета. Проф. Йорулмаз подчертава и важността на физическата активност, казвайки че „тялото е програмирано да се движи, затова физическата активност би помогнала за засилването на имунитета“. Освен всичко останало професорът от Тракийския университет в Одрин препоръчва и пълноценен нощен сън от 7-8 часа без прекъсвания.

И докато търсим медицинските препоръки, трябва да помним, че несъмнено дуата е най-доброто оръжие на вярващите и следователно – най-доброто оръжие срещу който и да е вирус или заболяване.

Аллах (с.т.) никога не нарушава обещанията си, в противен случай трябва да приемем, че вярата ни се нуждае от незабавно преразглеждане. Аллах (с.т.) обещава да подкрепя  вярващите и ако някой изостави нещо заради Него, то Аллах ще му даде по-добро от предходното. Всевишният е обещал да помага на онези, които разчитат на Него и т.н.

Едно от множеството обещания на Аллах е:

وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ

„И рече вашият Господ: “Зовете Ме, и Аз ще ви откликна! Онези, които от високомерие не Ми служат, ще влязат в Ада унизени!”

Свещен Коран, Сура „Опрощаващия“:60

Това е един причинно-следствен въпрос и когато първото е изпълнено, то второто е сигурно обещание.

Коронавирусът, също така, е едно много дълбоко напомняне за всички ни за това колко сме слаби, СубханАллах. Вирусът не прави разлика между мъж, жена или дете, не взема предвид социалния ни статус или финансовото ни положение, може да засегне всеки един.

Условия като тези на пандемията днес следва да ни напомнят да се обърнем отново към Аллах. Той (с.т.) контролира всичко и е Единственият, който може да ни избави от затрудненията. Молим Аллах да ни дари с твърдост и да ни позволи да се завърнем към Него, да ни опрости и да ни осигури от Своята защита! 

В допълнение, Пратеникът (с.а.с. ) чрез своя пример ни учи как да търсим защита от Аллах, като Го споменаваме. Една такава дуа е следната:

بِسْمِ اللَّهِ الَّذِي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

“В името на Аллах, с Чието име нищо не може да навреди нито на земята, нито на небесата. Той е Всечуващият, Всезнаещият.“

 

Молим Аллах (с.т.) да ни пази, да ни дари със здраве и с възможността да се възползваме от извънредната ситуация, за да се обърнем отново към Него, търсейки опрощението Му! Молим Аллах да излекува болните сред нас и да предпази възрастните! Амин!

 

***Из статия на Хамад Мумин, публикувана в Islam21c.com.

Превод: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.