Oт началото на тази седмица, 23 март (понеделник), изцяло бяха преустановени молитвите в третото свещено място за мюсюлманите – джамията „Ал-Акса“ в Йерусалим.

И през последните седмици джамията беше затворена, но беше допустимо отслужването на молитви в двора и откритите пространства към храма. Засега се преустановяват всички видове молитви и богослужения на цялата територия на мюсюлманската светиня. Причината е разпространяващата се на световно ниво пандемия COVID-19.

Разпореждането за цялостното преустановяване на мюсюлманските богослужения на териториите на „Ал-Акса“ беше съобщено официално на 22 март (неделя) от йорданското Министерство на вакъфите и ислямските въпроси. Институцията за пръв път излиза с подобна разпоредба, но тя е с цел предотвратяване разпространението на пандемията и осигуряване безопасността на богомолците.

Припомняме, че само няколко дни по-рано, на 19 март, управлението на Кралство Саудитска Арабия излезе с решението да затвори за богослужения другите двете ислямски светини - в Мекка и Медина. „Месджид Ел-Харам“ и „Месджид-и Небеуи“ също остават затворени за неопределен период от време заради коронавируса.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.