Тази сутрин, 22 март (неделя), на 92-годишна възраст завинаги от този свят ни напусна високоуважаваният интелектуалец и бивш ректор и преподавател във Висшия ислямски институт (ВИИ) д-р Исмаил Джамбазов.

Д-р Исмаил Джамбазов е роден на 10 юни 1928 година в ардинското село Брезен. Израства в бедно семейство с общо 9 деца. Започва да работи от най-ранна детска възраст, за да подпомага оцеляването на домакинството. Когато е на 9-годишна възраст постъпва в училище в родното си село, след което продължава образованието си в прогимназия в Кърджали.

Нестихващият му стремеж към знанието го отвежда след това в медресето „Нювваб“ в град Шумен. През 1949 година д-р Исмаил Джамбазов постъпва в Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в София, който завършва с отличен успех само 4 години по-късно. Впоследствие завършва задочно и Факултета по журналистика на „Алма матер“.

В продължение на 40 години от житейския си път д-р Исмаил Джамбазов се занимава именно с журналистическа дейност. В началото на Прехода взима активно участие в изграждането на Висшия ислямски институт – бил е ректор и преподавател в него. Автор е на десетки книги за историята, живота и проблемите на мюсюлманската общност в България.

През 2018 година д-р Исмаил Джамбазов стана един от лауреатите на почетната награда „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ - за постижения и изключителен принос към развитието на Мюсюлманско изповедание и мюсюлманската общност у нас.

Несъмнено, по волята на Аллах, в днешния ден загубихме един голям Човек и изследовател, представител на турската интелигенция у нас, който даде много за мюсюлманите в България и беше „живата история“ на общността. Вярваме, че „светлината на знанието“, което д-р Исмаил Джамбазов остави приживе, ще свети вовеки в полза на ислямската общност!

Ръководството на Мюсюлманско изповедание изразява най-искрените си и сърдечни съболезнования към семейството и близките на д-р Исмаил Джамбазов. Молим Всевишния Аллах да приеме добрите му дела, да опрости греховете му и да го удостои с Дженнетските градини! А за опечалените – Всемилостивият да ги дари с търпение в този труден момент на загуба!

Погребението на покойния д-р Исмаил Джамбазов ще се състои днес, 22 март (неделя) 2020 година, след икинди (следобедния) намаз, в мюсюлманските гробища на столичния кв. Ботунец.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.