В периода 02-06 март 2020 година представители на Главно мюфтийство взеха участие в семинар за личностно развитие в Република Турция. 5-дневното събитие беше организирано от турската организация YTB и беше насочено към хора, завършили висше ислямско образование от балканските държави.

Участие в програмата взеха общо 23 участници - от Македония, Косово, Босна и Херцеговина, Гърция, Албания и България. Страната ни беше представена на семинара от трима служители на Мюсюлманско изповедание - Бахри Изет – експерт в Отдел „Иршад“ на Главно мюфтийство, Сурай Мустафа – експерт в Отдел „Вакъфи“ на Районно мюфтийство – Хасково, и Али Свирьов – имам към Районно мюфтийство – Стара Загора в село Копринка.

Програмата за личностно развитие се провежда за втора поредна година и тазгодишното издание се състоя под надслов „Училище: Истанбул“. Тя включваше лекционна част, провеждана всеки ден преди обед, а следобедите бяха  посветени на посещения на различни културни обекти и забележителности.

„Лекциите бяха водени предимно от доценти и професори от Факултета по ислямска теология на Мармарския университет. Програмата включваше още презентация на председателя на YTBза дейностите и проектите на организацията в рамките на Турция, Балканите и цяла Европа. Впечатлиха ме откритите от YTB модерни библиотеки с кафетерии на доста различни места.“ – коментира за Grandmufti.bgслужителят на хасковското мюфтийство Сурай Мустафа. По думите му, в един от дните участниците в програмата са имали възможност да посетят и мюфтийството на Истанбул, посрещнати от домакина проф. д-р Мехмет Емин Машалъ – главен мюфтия на Истанбул.

„Гостуващата група успя да разгледа архива на мюфтийството, където се съхраняват повече от 10 000 исторически ръкописа, включително и такива още от времето на Абдулхамид II.“ – допълни още Мустафа.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.