На 06 март (петък) 2020 година главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи беше на официално посещение в Мюфтийско наместничество - град Златоград.

Повод за визитата на духовния водач на мюсюлманите беше публичното презентиране на дейността на Районно мюфтийство – Смолян.

В рамките на посещението си главният мюфтия, придружаван от районния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов и наместник районния мюфтия на Златоград Байрам Ушев, проведе официални срещи с кметовете на общините Златоград и Неделино, съответно Мирослав Янчев и Боян Кехайов. На срещите бяха обсъдени въпроси, касаещи мюсюлманската общност в двете общини. Сред обсъдените въпроси бяха направените административни стъпки за благоустрояване на вакъфските имоти в централните градски части на общинските центрове. Подчертана беше и отличната комуникация между институциите и декларирания консенсус да бъдат развивани и надграждани отношенията в името на благото на обществото.

Срещите завършиха с поднасянето на подаръци, като главният мюфтия подари на градоначалниците преведено издание на Свещения Коран и книжни издания на Главно мюфтийство. Кметът на Община Неделино, от своя страна, поднесе традиционни подаръци, характерни за неделинския край и свързани с местните обичаи, фолклор и традиции. Кметът на Община Златоград пък приятно изненада главния мюфтия, като му подари картина, на която е изобразена единствената от четирите джамии в града, оцеляла след комунистическия режим през миналия век. Картината е специално нарисувана за случая от местен художник в знак на уважение към високопоставения гост.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи изпълни петъчната молитва и изнесе проповед в централната джамия на Златоград. След молитвата местни общественици и жители на града имаха възможността да се срещнат лично с Хаджи.

Презентацията на дейността на Районно мюфтийство – Смолян беше представена в читалището на града от районния мюфтия Неджми Дъбов и предизвика сериозен интерес сред местните жители. В синтезиран вид беше представена дейността в пет сфери на районното мюфтийство през последните 12 години. Сред официалните гости на събитието бяха главният мюфтия, кметът на Община Златоград, началникът на Отдел „Образование“ към Главно мюфтийство Амир Фелети, наместник районните мюфтии на Девин и Ардино, директорът на ДУ - Момчилград, директорът на Курса за хафъзи в град Мадан, представители на Районния мюсюлмански съвет и на административния екип на Районно мюфтийство – Смолян. Присъстваха също представители на бизнеса, председатели на мюсюлмански настоятелства и имами от района.

Домакинът на събитието – наместник районният мюфтия Байрам Ушев, благодари на гостите и отзовалите се на поканата и изрази надежда, че със съвместни усилия, институционална и обществена подкрепа ще бъдат реализирани проектите в двете общини, които ще бъдат в полза на обществото.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.