Саит Чамлъджа (вляво) по време на участието си в обучителната конференция в Търговище

 

„Книгата променя човека, а човекът - света.“

                                                                                               Саит Чамлъджа

 

Българската асоциация на завършилите висше ислямско образование (БАЗВИО) съвместно с районните мюфтийства към Мюсюлманско  изповедание провежда поредица от обучителни конференции с известния турски педагог, обучител и писател Саит Чамлъджа. Обучителят е у нас по покана на БАЗВИО и в рамките на настоящата седмица взе участие в няколко конференции, на които присъстваха завършили висше ислямско образование български граждани, имами от районните мюфтийства у нас, ученици и представители на мюсюлманската общност в страната.

Първата конференция беше проведена с любезното домакинство на Районно мюфтийство – Търговище на 4 март (сряда) тази година. Тя беше на тема „Значението, мястото и ролята на имама в съвременното ни общество“ и участие в нея взеха повече от 120 човека - имами и мюфтии от районните мюфтийства в  Айтос, Русе, Силистра, Шумен, Търговище, Варна, Разград и Добрич.

Обучителните конференции продължиха и в рамките на вчерашния ден, 5 март (четвъртък), в Хасково, Кърджали и Момчилград.

 

По време на лекцията в хасковската „Ески джамия“

В „Ески джамия“ в град Хасково Саит Чамлъджа представи темата за „Привнасянето на примери от живота на Пратеника (с.а.с.) в съвременността ни“, на която присъстваха имами от районните мюфтийства в Хасково и Пловдив.

Известният турски обучител гостува и в град Кърджали с темата „Как да пренесем призивите на Корана в съвремието ни“, като от възможността да го чуят се възползваха десетки младежи и имами от региона.

 

Саит Чамлъджа на гости в Районно мюфтийство - Кърджали

Последното за вчерашния ден участие на госта от Република Турция беше в Духовно училище – Момчилград, където той беше гост-лектор в рамките на традиционната лекция за учениците в четвъртък вечер. Пред учители и възпитаници на духовното училище Чамлъджа представи темата за „Мотивацията и обучението на младежите“.

 

Пълна зала по време на лекцията на Саит Чамлъджа в ДУ-Момчилград

Предвидена беше и лекция в Духовно училище „Нювваб“, но поради обявената грипна ваканция тя беше отменена.

Последното участие на известният турски обучител и писател по време на визитата му в България е предвидено за съботния ден на 7 март тази година, когато той ще гостува на Сдружението за културно взаимодействие в град София. От 17:00 часа Чамлъджа ще говори за „Моралът и възпитанието на ислямските лидери“.

„Идеята да поканим Саит Чамлъджа за първи път в България дойде от членовете на асоциацията – никога досега в България не е гостувал толкова знатен педагог и професионалист. Още през месец ноември бяхме планирали и уговорили поредицата от конференции с неговото участие и успяхме да ги реализираме с активното съдействие от страна на районните мюфтийства към Мюсюлманско изповедание у нас.“ – коментира по повод проведените за пръв път конференции с участието на Саит Чамлъджа Бейхан Мехмед – председател на БАЗВИО.

Саит Чамлъджа е роден през 1974 в семейство на турски изселници в Германия. През 90-те години обаче семейството се завръща в родна Турция, където Чамлъджа завършва средното си образование в духовно училище. През 2000 година завършва и Мармарския университет със специалност „Немска филология“, а 6 години по-късно издава и първата си книга. 8 години от живота си Чамлъджа посвещава на преподавателска дейност в държавния и частния сектор. Автор е на десетки книги в сферата на ислямската теология. Провежда конференции, семинари, лекции и различни видове обучения за студенти, учители, родители.

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.