Главната джамия „Брик Лейн Джамми“ в Лондон има удивителна история: за вековното си съществуване до днес сградата е използвана за духовните нужди на различни вероизповедания. Зданието е било построено през 1743 година като протестантска черква – през тези години десетки бежанци хугеноти от Европа се заселили в Англия. Сред пристигналите протестанти имало много квалифицирани тъкачи, които започнали да работят във фабриките на Ист Енд. Така на Брик Лейн се появило здание с култово предназначение.

От 1819 година черквата на няколко пъти сменяла собствениците си, бивайки използвана последователно от различни християнски течения. През XIX. век дошла масова имиграционна вълна на юдеи в Лондон и през 1897 година зданието било откупено от група литовски ортодоксални юдеи, които счели изповядваният в Англия юдаизъм за твърде либерален. Тях ги наричали „пазители на религията“. В последствие юдейското население на Ист Енд намаляло и към 1970 година синагогата запустяла.

Последвала имигрантска вълна от Бангладеш от 1950 година и в текстилните фабрики вместо хугеноти започнали да работят бангладешци. С техни усилия черквата синагога се превърнала в джамия и през 1978 година в „Брик Лейн Джамми“ е отслужена първата петъчна молитва, съобщава  Islam News по информация на Londonist.

Към момента историческата джамия се оказва тясна за нуждите на местното мюсюлманско население, защото числеността му непрекъснато расте, и мюсюлманската общност не може да си представи храмът да е в ръцете на друго вероизповедание.


Източник: Islam News


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.