Представители на Мюсюлманско изповедание уважиха възпоменателно събитие на Посолството на Азербайджан у нас, състояло се на 24 февруари (понеделник) тази година. 

Главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед и главният секретар на Главно мюфтийство Джелал Фаик присъстваха на официалното откриване на възпоменателна изложба на художници от Азербайджан, организирана от азербайджанското посолство в България. Тя е посветена на 28-ата годишнина от трагичните събития в Ходжалъ, случили се през февруари 1992 година.

Домакинът на възпоменателната проява Нейно Превъзходителство Наргиз Гурбанова запозна всички гости с детайлите около акта на геноцид срещу невинния и безпомощен азербайджански народ през 1992 година. Според печалната статистика, цитирана от Гурбанова на снощното събитие, всички 613 жители на Ходжалъ, от които 106 жени, 63 деца и 70 възрастни, са безпощадно убити. 487 са ранени, 1275 - взети за заложници, а съдбата на 150 души все още не е известна. Осем цели семейства са напълно погубени. При трагедията в Ходжалъ, известна у нас още като „Ходжалинското клане“, 130 деца губят единия си родител, а 25 деца са загубили и двамата си родители. Това е най-масовото клане по време на Нагорнокарабахската война, продължила между 1988 и 1994 година.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.