В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния…

 

Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

Милостта на Аллах (с.т.) е толкова голяма – Всевишният отново ни дава възможност да посрещнем трите свещени месеца – Реджеб, Шабан и Рамазан! Не случайно в хадис Пратеникът Мухаммед (с.а.с.) отправя дуа с думите: „О, Аллах, дай ни берекет в месеците Реджеб и Шабан и ни срещни отново с месец Рамазан!“

Реджеб е месецът, в който мюсюлманите правят своята подготовка за посрещането на месец Рамазан. През месец Шабан се прави „генералната репетиция“ за Рамазан, за да може хората да срещнем рахмета на Аллах  и да се обърнем към Него по начин, който подобава на един мюсюлманин.

В този смисъл, апелирам към цялата мюсюлманска общност… Нека да положим максимални усилия за добрата си подготовка през месец Реджеб, да направим всичко, което е по силите ни! Нека да си припомним изминалата година и да се опитаме да обогатим начина, по който сме прекарали тези благодатни дни и нощи тогава. Защото Пратеникът (с.а.с.) е казал: „В загуба е всеки човек, прекарал два еднакви дни.“

Нека да се опитаме, като мюсюлмани, във всеки следващ ден да сме по-добра версия на себе си, и така във всеки следващ месец, и във всяка следваща година… Ето защо следва подготовката ни през месец Реджеб на настоящата година да е по-добра от тази през предходната година. „Репетицията“ по време на месец Шабан трябва да бъде по-успешна от миналогодишната и извършеният ибадет по време на месец Рамазан трябва да бъде по-пълноценен и задълбочен!

Факт е, че с всяка следваща година месец Рамазан се измества във времето с 10-11 дни по-рано от предходната. Денят става по-къс, а нощта – по-дълга! Така времето за оруч става по-кратко, а времето за нощен ибадет е по-рано в денонощието, а заедно с това – имаме и възможност за повече ибадет през нощта. А това ни дава възможност ние, като мюсюлмани, да имаме по-добра комуникация помежду си, да използваме по-рационално времето в този месец.

Нека Аллах да отреди всички хора, без изключения, да срещнат Неговата милост, да се възползват от Неговия рахмет. Аллах да приеме ибадета на всички, ИншаАллах!

 

д-р Мустафа Хаджи - главен мюфтия на мюсюлманите в Република България


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.