Нападение с опит за убийство беше извършено в края на миналата седмица в централната джамия на Лондон в Regents Park, предадоха водещи световни медии. Нападението е било извършено по време на следобедната молитва на 20 февруари 2020 година, пред очите на стотици богомолци. Нападателят е влязъл в джамията и е нападнал 70-годишния мюеззин с нож в гърба, след което бързо е бил обезвреден на земята от насъбралите се за молитва мюсюлмани.

Нападателят е 29-годишен белокож мъж, като свидетелите са в разногласия помежду си – според някои той никога не е забелязван в джамията, други твърдят, че мъжът е идвал в мюсюлманския храм поне няколко пъти през последните месеци. Той е арестуван с обвинение в предумишлено убийство.

70-годишнaта жертва, позната в местната мюсюлманска общност с името Раафат Маглад, е сериозно пострадала, но без опасност за живота. Веднага след нападението раненият мъж е бил закаран в болница. Възрастният мюсюлманин посещава Централната джамия на Лондон вече 25 години и е добре позната и високоуважавана личност от местните мюсюлмани.

По думите на свидетели, нападателят е изчаквал да започне следобедната молитва и по време на първия рекят е нападнал мюеззина с нож в гърба, успявайки да го прободе в горната част на рамото.

Полицията работи по случая, като изключва вероятността нападението да е обвързано с тероризъм.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: The Wall Street Journal


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.