„Златните сърца“ в Благотворително сдружение „Маргарити“: Единствената награда за нас е радостта в очите на нуждаещите се и тяхната дуа

 

 

Благотворително сдружение „Маргарити“ беше основано през 2018 година със седалище в България, но всъщност екипът му се състои от общо шестима човека, мюсюлмани от България, живеещи в три различни страни на Европа.

Кои са всъщност хората със „златните сърца“, които стоят зад „Маргарити“, какви са мотивите им в благотворителната дейност, която развиват на няколко континента, как успяват и докъде стигат мечтите им… разберете в интервюто, което проведохме с тях и което по-долу представяме на вниманието Ви.

Разговорът по-долу проведохме с двама представители на досегашното ръководство на Благотворително сдружение „Маргарити“ - Варти Спепанян и Юлия-Амира Ризова (която буквално преди дни официално оповести напускането си на организацията).

1.    Бихте ли разказали как се роди идеята за учредяването на Благотворително сдружение „Маргарити“ преди 2 години?

Варти Степанян: Помагахме на нуждаещите се още преди да се сформира сдружението, като споделяхме с най-близките мечтата ни да подадем ръка на братята и сестрите в затруднение и първоначално събирахме средства от приятели и познати. Интересът, вниманието и подкрепата на хората около нас раздвижиха спокойните води на нашето ежедневие и за кратко време нараснаха като благодатен прилив на надежда, вяра и оптимизъм. Огромната вълнà на щедростта ни засили и понесе към посоката, която бяхме избрали за наша цел. Така, желанието за по-мащабна дейност и разпространение на идеята за подпомагане на бедни, болни и страдащи, се превърна в официалната регистрация на Благотворително сдружение "Маргарити".

2.    Интересно е как се сформира екипът на „Маргарити“ – факт е, че той обединява шестима човека, живеещи в няколко различни точки на света? Познавахте ли се отпреди или каузата на благотворителността Ви свърза?

 

Шестимата представители на настоящото ръководство на Благотворително сдружение „Маргарити“ (вляво) и оттеглилата се официално преди дни от организацията Юлия-Амира Ризова (вдясно)

Варти Степанян: На кораба на сдружението се качихме шест души с намерението да гребем задружно към заветния бряг на един по-добър свят. С Маргарита Антова - корпусът и основата, се познаваме от 15 години, когато животът ни събра на остров Тенерифе, и благодарение на нея опознах и приех исляма. След това, неспирната ни жажда да общуваме с мюсюлмани ни срещна с Раня Даутева, от дълги години в Лондон, която като илюминатор ни помогна да виждаме ясно и безпогрешно случващото се около нас. След като си направихме група във Фейсбук, се свързахме и с Юлия-Амира Ризова, която вече не е член на сдружението, но беше верен капитан и остави дълбок отпечатък в нашата кратка история с ефективност, идейност и изпълнение; Красимира Лилова от Лондон, чиято незаменима помощ, съвети и мъдрост ни пазеха като корабни платна от силния вятър в бурното море на догадки, несигурност и напрежение; Мустафа Налбантов от Памплона (Испания) - тежестта на котвата, която ни закрепя и пази от подводните течения, оказа първа помощ още със стъпването си на палубата на благотворителността, и Фатима Исмаил-Кауаш, присъединила се последна по ред, но с важността и безценната защита на спасителен пояс с нови сили, енергия и идеи. 

3.    Помагате за различни каузи, буквално в България и по целия свят. Ще разкажете ли как подбирате и приоритизирате различните си акции и инициативи и на какъв принцип работите на толкова отдалечени места, като Африка, например?

Варти Степанян: Главната идея, около която решихме да обединим и насочим нашите усилия, беше подпомагането на сирачетата в България. Предвид нелеките условия на живот в родината, децата в неравностойно положение се превърнаха в наш приоритет номер едно. Получава се така, че самите каузи ни намират и насочват нас, като фарове в морето, благодарение на хората, с които имахме щастието да се срещнем и които ни съдействат. По този начин доверието е пълно, има прозрачност, сигурност и яснота. Така, например, започнахме да съдействаме в  бежанските кампове в Адана, защото отговорникът там, Тамер, живял в България, е приятел на Фатима Исмаил-Кауаш и ни разясни ситуацията на стотици семейства, изпаднали в крайна бедност и нищета. Със сиропиталището в Уганда се свързахме благодарение на Даниел Делибашев - основателят на фондация „Усмивка за Африка“, с когото се запознахме чрез Фейсбук, започнахме да обменяме опит, инициативи и намерения. Други дейности на сдружението са продиктувани от моментната нужда и ситуация, за което ни сигнализират хора, запознати с нашата работа - строеж на джамия, помощ на семейство с изгоряла къща, операции на болни, семейства в нужда и т.н. В тези случаи публикуваме отделни постове с призив за помощ, като получените средства вписваме в коментари, да може всеки да знае колко е събрано и изпратено. Така обединяваме различни малки островчета в един архипелаг под общото название „Благотворителност“.

 

След успешно реализирана инициатива на Благотворително сдружение „Маргарити“ в Африка

4.    Кое е най-голямото предизвикателство, с което се сблъсква в дейността си една неправителствена организация като Благотворително сдружение „Маргарити“?

Варти Степанян: Неминуемо в организацията и дейността на сдружението се появяват и подводни камъни във вид на предизвикателства, усложнения и стресови ситуации. Най-голямото може би е фактът, че сме шестима в три държави, което е своеобразен плюс и предимство, но в същото време ни затруднява що се отнася до изпълненителната част, предвид това, че в България имаме само един човек, отговорен за почти всичко. Друга естествена част от същината на сдружението представлява балансът и разграничаването между личен и професионален живот, отделеното време за благотворителност, афектирането и съпреживяване на болката на другия, както и справедливата преценка за избраните от нас каузи. Предпочитаме да превръщаме предизвикателствата в мотивиращи ни идеи и нови хоризонти, които да успеем да покорим с общи усилия.

5.    Кое Ви дава сили да продължите да се борите и в най-трудните си моменти?

Варти Степанян: Двигателят с неизчерпаемо гориво, който не само че ни дава сили и ни кара да се чувстваме спокойни, щастливи и удовлетворени от това, с което се занимаваме, а и ни тегли напред, винаги е бил, е и ще бъде вярата. Осъзнаването на действителната стойност на работата; постигнатите резултати като детските усмивки и сълзите в очите на възрастните; разпространяването на дейността и усещането за принадлежност към голямото семейство на вярващите... Всичко това ни сплотява, умножава нашия разгар, ентусиазъм и крепкост. От повърхността на водата не се вижда какво крият морските дълбини, но се уповаваме на Всевишния и напредваме смело, знаейки също, че редом до нас е преданият екип от всички помощници и дарители.

6.    През януари, 2020 година получихте наградата „Златно сърце'19“ в категория „НПО в действие за "Подпомагане на бедни, болни и онеправдани в България, Африка и други страни“. Поздравяваме Ви за това! Как се стигна до тази номинация?

 

На церемонията по връчването на наградите „Златно сърце’19“

Юлия-Амира Ризова: Благодарим! До номинацията се стигна след поканата ми в Business Lady Club през декември. Там имах възможност да презентирам организацията и нейната дейност, след което бяхме поканени на награждаването и ни бе връчена наградата, наред с още няколко организации и компании. Признанието посветихме на дарителите, без които каузите, на която и да е организация, не биха били възможни.

7.    „Златно сърце’19“ първото подобно официално признание за дейността Ви ли е и какво означава то за Вас?

Варти Степанян: Наградата, която получихме от „Златно сърце“, е наистина първото официално отличие, дошло при нас изненадващо и неочаквано. Събитието ни показа, че нашата дейност не е останала незабелязана, имахме възможност да представим каузите, по които работим, и да достигнем до по-широк кръг от хора. Но не една грамота, признание или възнаграждение е нашата цел или това, което ни топли и окриля. Единствената награда за нас си остава облекчението и радостта в очите на нуждаещите се и тяхната дуа. Да знаем, че сме били от полза за някого е несравнимо чувство, необятно като морската шир, което думите не могат да изразят и парче хартия не може да събере.

8.    Факт е, че голяма част от дейностите и проектите Ви са сходни със социалната дейност, която развива Мюсюлманско изповедание в България. Отворени ли сте към съвместни проекти и сътрудничество с религиозната институция на мюсюлманите у нас?

 

От реализирането на проекта „Дауа“ на сдружение „Маргарити“ през лятото на 2019 година

Варти Степанян: За нас би било удоволствие да съдействаме и работим заедно с Мюсюлманското изповедание в България, с което споделяме общи интереси и цели. През лятото на 2019 година вече се обърнахме към Мюсюлманско изповедание за сътрудничество и получихме преведени издания на Свещения Коран на български език за проекта ни „Дауа“, който реализирахме по време на съборите в няколко села. Също така съвместна дейност помежду ни беше събирането на средства за хаджа на дядо Юсеин от село Чепинци. ‌Вярваме, че обединението на мюсюлманите под общия чадър на милосърдието само може да допринесе за по-добри и успешни резултати и благоденствие, да подсили активността и предприемчивостта на вярващите. Да слеем усилия и енергия като добрите плувци и да помогнем на хората, които не могат да се справят с водовъртежите на живота, да преминат невредими на сигурния бряг на спокойствието. Защото каква по-силна връзка може да има от вярата, по-могъща сила от сплотяването и по-голямо удовлетворение за душата от праведните дела?

9.    Кои са настоящите проекти, по които работите в момента и как биха могли хората да се включат в тях?

Варти Степанян: Настоящите ни проекти са четири, като отделяме специално внимание на подпомагането на сирачета в България с месечни вноски. Засега имаме 21 деца, някои от които с постоянни спонсори, но се молим след тъмната нощ на подобно горестно изпитание, слънцето на надеждата да огрее повече дечица. Друга кауза е помощта в сирийските кампове в Адана с пакети храна, дрехи, обувки и дървен материал за отопление през зимата. Само 60 лева са достатъчни да разсеят гъстите облаци на недоимъка на едно семейство за месец и да заблещукат звездите и за тези нещастни хора. Построяването на кладенци с чиста питейна вода в три държави в Африка е друг наш проект. Липсата на тази основна човешка необходимост мори хиляди души годишно и се молим да доближим това благо до жадните устни на повече хора, достигнали вече дъното на немотията. Последната ни кауза е отново в Африка и е свързана с месечна помощ за основни хранителни продукти на близо 50 дечица, настанени в сиропиталище в Уганда, като 2 лева струва храната на дете на ден, а радостта от грейналите им лица е безмерна. Всеки, който желае, може да остави своя дял и да допринесе камък по камък да построим задружно бент, който да спре разрушителната вълна на нищетата.

За изпращане на сума от чужбина е необходимо да предоставите на своята банка следните данни:

Адрес: Central Cooperative Bank PLC, Bulgaria;

SWIFT CODE: CECBBGSF

IBAN : BG57CECB979010H8103700

Име на получателя: Благотворително сдружение „Маргарити“/ Charity Association “Margarity”

В „основание“ следва да се отбележи каузата, за която се прави дарението.

За дарения от България е необходим единствено IBAN и името на сдружението.

Дарения може да се правят и чрез PayPal до: IMCharity.net@yahoo.com

 

 

Един от изградените кладенци в Африка в рамките на проекта „Дженна“ 

10.  Как си представяте да се развие дейността на Благотворително сдружение „Маргарити“ в бъдеще или казано иначе – колко далеч стигат мечтите Ви?

Варти Степанян: Вече сме отворили картата на благотворството и разполагаме с нужната готовност, усърдие и плам да подадем ръка на повече и повече нуждаещи се в България и чужбина, да достигнем не само до всяко място в нужда, а и до специалния кът в сърцето, събуждайки чувствата на братство и взаимопомощ. Нашето желание и стремеж за подкрепа нямат граници, а само са ни необходими доброволци на борда на благотворителността и попътният вятър на дарителите. Вярваме и се молим да успеем да улесним положението на хората в беда с помощта на нашите всеотдайни съмишленици и с волята на Всевишния - най-точният и безпогрешен компас и пътеводна светлина.

  

11.  Последният ми въпрос е специално към Юлия-Амира Ризова… Преди дни официално съобщихте за напускането си на сдружението, което беше доста неочакван обрат. Бихте ли споделили защо след всичките успехи, които организацията пожъна, решихте да напуснете „Маргарити“?

Юлия-Амира Ризова: От създаването и регистрирането на сдружението отдадох много от себе си и от времето си и не съм безразлична към това, което беше постигнато и направено. Но както повечето неща имат начало и край, така и моят път тук приключи. Оставям на останалите да продължат с развитието на организацията и им пожелавам още повече успехи. Аз планувам да насоча усилията си в друга насока, като благотворителността винаги ще бъде част от моя живот и дейност, но може би вече няма да бъде толкова явна за хората. Личните обстоятелства не ми позволяват да работя за организацията на 100%, а в такъв случай, това не бих била аз.

Благодарна съм на всеки един дарител за дуите, които отправяха за всички нас, и се надявам, че въпреки че няма да бъда част от сдружението, няма да ме забравят в молитвите си. Пожелавам успех и улеснение от Аллах на всеки човек и организация, които се занимават с благотворителност в Негово име.

Благодаря Ви за отделеното време и за това интервю. От сърце Ви желаем да продължавате да сте толкова искрени и успешни в това, с което се занимавате! Съхранете „златното“ в сърцата си и го предавайте на все повече хора около себе си!

 

Интервюто проведе Л. Чаушева

Снимки: Архив на Благотворително сдружение „Маргарити“

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.