Американският посланик у нас Нейно Превъзходителство Херо Мустафа посети видинската джамия „Осман Пазвантоглу“

Посланикът на САЩ в България Нейно Превъзходителство Херо Мустафа беше на официална визита в град Видин на 18 февруари (вторник) 2020 година. Тя посети джамията „Осман Пазвантоглу“ в града, където беше посрещната от районния мюфтия на Монтана Неджати Али. Това беше първата официална визита в град Видин на Нейно Превъзходителство Херо Мустафа и по стара българска традиция тя беше посрещната с питка и сол.

На състоялата се среща присъстваха още кметът на Община Видин д–р Цветан Ценков, видинският митрополит Даниил, архимандрит Антим и служители от Районно мюфтийство-Монтана.

Посещението на американския дипломат във видинската джамия „Осман Пазвантоглу“ беше във връзка с текущ проект по укрепването и съхранението на историческите сгради в комплекса на джамията във Видин. Херо Мустафа подробно огледа интериорната част на джамията и изрази възхищението си от дърворезбата, която краси историческия мюсюлмански храм. Тя разгледа и екстериора на комплекса, включващ джамията и библиотеката.

„Американският посланик, Нейно Превъзходителство Херо Мустафа, беше възхитена от майсторската изработка на всички дървени елементи в интериора на джамията, от изработката на лалето, и ни поздрави за поддържането и за цялостния облик на сградите в комплекса.“ – коментираха след състоялата се среща от ръководството на Районно мюфтийство – Монтана, чието седалище е именно в джамията „Осман Пазвантоглу“ в град Видин.

При визитата на високопоставения гост от Посолството на САЩ у нас  районният мюфтия на Монтана Неджати Али я запозна в подробности с историята на мюсюлманския храм. Домакинът изказа своите най-сърдечни благодарности към посланика на САЩ за оказаното съдействие във връзка с изпълнението на проекта за запазването и укрепването на джамията „Осман Пазвантоглу“ и прилежащата към нея библиотеката.

По покана на домакина Неджати Али след посещението в джамията последва официален обяд за гостите в библиотеката на комплекса.

В знак на уважение двете страни си размениха подаръци.

В рамките на престоя си във Видин Нейно Превъзходителство Херо Мустафа, придружавана от домакина Неджати Али, посети и други знакови забележителности в града - Видинската митрополия, крепостта „Баба Вида“ и центъра на град Видин.

На раздяла Мустафа благодари на домакина Неджати Али за топлото и сърдечно посрещане и двете страни си размениха взаимни пожелания за нови срещи.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.