Хиджабът вече официално може да бъде част от униформата във военновъздушните сили на САЩ

 

Правилникът, свързан с униформата на служителите във военновъздушните сили на САЩ, официално беше изменен в полза на религиозните служители, които биха искали да спазват нормите на религията си по отношение на облеклото и външния си вид, предаде CNN. В този смисъл служителите в американските военновъздушни сили вече официално имат право да бъдат с дълги коси, бради, с тюрбани и с хиджаб.

Според измененията в правилника за облеклото, носенето на религиозно облекло от страна на мюсюлманите и сикхите по време на службата във военновъздушните сили е разрешено в случаите, когато външният вид все пак остава „прилежен и консервативен“.

Според измененията в регламента, процесът на разглеждане на молби от мюсюлмански войници или сикхи, служещи в Съединените щати, не може да надвишава 30 календарни дни. В случаи, когато службата е извън Съединените щати - не повече от 60 дни.

Преди промените военнослужещите отново имаха възможността да подават индивидуално заявка във връзка с носенето на дрехи или аксесоари, които не са част от стандартната униформа, до командването. То разглеждаше и решаваше за всеки случай индивидуално, но продължителността на процеса не беше урегулирана и можеше да отнеме твърде дълго време. 

Решението за изменение на правилата за носенето на униформи от служителите на военновъздушните сили на САЩ бе приветствано изключително положително от правозащитните организации на мюсюлманите и сикхите. Те определиха измененията като „стъпка в правилната посока“.

„Подкрепяме измененията в правилата като стъпка към религиозното приспособяване и интеграция за военните служители от всички вероизповедания.“ – заяви в изявление по темата Ибрахим Хуупър, директор „Национални комуникации“ към Съвета за американо-ислямски отношения.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.