Джамия в Индия с кауза срещу междурелигиозното разделение в страната

Джамията „Байн Сасур Бади Меджид“ в Наланда, щата Бихар в Индия

 

Вековна действаща джамия в Индия предприе интересна инициатива в опит да пребори недоверието между религиозните общности в страната и съществуващите предразсъдъци. „Байн Сасур Бади Меджид“, която датира от повече от 100 години, отвори вратите си за посещения от хиндуисти и други немюсюлмани, предава China Daily.

Инициативата от страна на ръководството на мюсюлманския храм в Наланда в индийския щат Бихар цели да възстанови хармонията и междурелигиозното разбирателство в страната след напрежението, което се породи покрай дискриминационния към мюсюлманите закон за гражданството от декември миналата година. Това е първият мюсюлмански храм в щата, отворил вратите си за хора от други религиозни общности.

От възможността да посетят джамията се възползваха повече от 150 хиндуисти, предава още China Daily. 29-годишният Анураг Кумар, който е хиндуист, е един от посетителите, които за пръв път в живота си влизат в мюсюлманска джамия.

„Беше прекрасно изживяване да посетя джамията и да науча толкова много нови неща за различната религия. Цялото ми любопитство беше напълно задоволено.“ – споделя Кумар, който след визитата си във вековната джамия е изчистил всичките си досегашни предразсъдъци към мюсюлманите.

След посещението си и опознаването на местната мюсюлманска общност индуистите споделиха, че би било добре и от тяхна страна да бъдат осъществени подобни инициативи, които биха затвърдили междурелигиозното братство и хармония.

Припомняме, че скандалният индийски закон за гражданството, който породи вълни от недоволство и протести, улеснява придобиването на гражданство от страна на  бежанци от Афганистан, Бангладеш и Пакистан. Според условието, посочено в закона, е необходимо те да са „хиндуисти, будисти, сикхи, джайнисти, парси и християни“, без да се споменава групата на мюсюлманите.

Законът доведе до стотици протестни демонстрации в столицата и в различни индийски щатове, като сблъсъците доведоха и до вземане на жертви.

 

Автор: Л. Чаушева 

Снимка: Biharpost.in


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.