Руският патриарх Кирил: „Вярата в Бог“ да стане част от конституцията

Руският патриарх Кирил поиска „вярата в Бог“ да бъде официално вписана в конституцията на Руската федерация. Тази идея доби гласност за пръв път по време на тържествена литургия в храма на „Христос Спасителя“ на 1 февруари  (събота) тази година, която бе по повод 11-ата годишнина от интронизацията на патриарха. Предложението на руския духовник се появи точно в периода, в който се подготвя въвеждането на предложените от президента Владимир Путин промени в конституцията.

Според патриарх Кирил, руснаците трябва „да се молят и работят така, че в основния закон да бъде вписан Бог.“

„Щом като го имаме в химна, защо да не може да го споменем и в нашата конституция?“ – коментира още той по време на богослужението в събота. По думите му, повечето от руските граждани вярват в Бог. „И аз не говоря само за православните – говоря и за мюсюлманите, и за много, много други.“ – допълни още патриархът на Русия.

Върховният мюфтия на Руската федерация и председател на Централното управление на мюсюлманите в Русия Талгат Таджуддин подкрепи предложението на патриарх Кирил, допълвайки че „традиционните религии подкрепят държавата морално и материално“.

Разбира се, предложението срещна и остро неодобрение от някои. Привърженици на комунистическата партия на Русия изразиха уважението си към религиозните вярвания на хората, но и несъгласието си с това „символи на религията“ да стават част от основния закон на Федерацията, според самия който църквата е отделна от държавата.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.