Турският външен министър Мевлют Чавушоглу на първото си официално посещение в Главно мюфтийство

 

Министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу беше на официална визита в Главно мюфтийство. По време на първото си посещение на Мюсюлманско изповедание в столицата, състояло се на 31 януари (петък) 2020 година, той беше с придружаваща го делегация начело с новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Република Турция у нас Нейно Превъзходителство Айлин Секизкьок.

Чавушоглу беше посрещнат на „Братя Миладинови“ №27 от главния мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи и имаше възможност да проведе среща с представителите на цялото ръководство на Мюсюлманско изповедание, включително с районните мюфтии на всички 20 районни мюфтийства у нас.

Посещението на Мевлют Чавушоглу в Главно мюфтийство бе в израз на добра воля и уважение към Мюсюлманско изповедание у нас.

На раздяла, след края на състоялата се официална среща, домакинът д-р Мустафа Хаджи изпрати високопоставения си гост, връчвайки му подарък - картина на известния български художник Златю Бояджиев и двутомното книжно издание за историята на Мюсюлманско изповедание на д-р Исмаил Джамбазов. Гостът също бе подготвил за домакина си и за всички районни мюфтии символични подаръци.

Посещението на турския външен министър в Мюсюлманско изповедание у нас беше част от официалната му визита в страната ни – първото официално посещение в България на турски министър на външните работи от 2014 година насам. В рамките на визитата си в София министър Чавушоглу проведе редица официални срещи, в това число с президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, българския външен министър Екатерина Захариева, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и други.

Автор: Л. Чаушева

            

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.