Американската авиокомпания DELTA Air Lines ще заплати глоба от 50 000$ заради дискриминация към мюсюлмани

Американската авиокомпания DELTA Air Linesбеше осъдена от Департамента по транспорта на САЩ да заплати глоба на стойност 50 000 щатски долара заради два отделни случая, при които компанията е демонстрирала дискриминационно отношение спрямо общо трима пътници мюсюлмани, съобщи CNN.

И двата случая са от лятото на 2016 година, като първият е бил при полет от Париж до Охайо, когато семейна двойка мюсюлмани, американски граждани, била накарана да напусне борда. Причината била, че един от пътниците се оплакал на стюардесата, че поведението им го смущава. По думите му, съпругата носела „мюсюлманска забрадка“, а съпругът бил „забелязан да поставя нещо пластмасово в ръчния си часовник“. Въпреки че командирът на полета провел разговор със службата за сигурност на авиокомпанията DELTA Air Lines, която дала уверение, че става дума за американски граждани, прибиращи се у дома, семейството не било допуснато повторно на борда.

Според Департамента по транспорта на САЩ, причината за отстраняването на семейната двойка от полета е единствено тяхната религиозна принадлежност.

Вторият случай на проявена дискриминация от страна на авиокомпанията DELTA Air Lines е при полет от Амстердам до Ню Йорк. Тогава пътник мюсюлманин е бил изведен от самолета, тъй като други пътници и стюардеси имали оплаквания от него. Подозренията към него били свързани с преместването му от място без прозорец на място с прозорец, като „той непрекъснато гледал през прозореца и явно се потял“.

Авиокомпанията DELTA Air Lines отрича обвиненията на Департамента по транспорта на САЩ за дискриминация към тримата пътници в двата конкретни казуса от юли, 2016 година, но приема, че случаите би могло да бъдат разрешени и по-адекватно.

 

Автор: Л. Чаушева  


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.