Доброто ще промени света

 

Сътворяването на прекрасното творение, наречено човек, постави началото на света. Не защото човекът е сътворен преди света, а защото съществуването на човешката душа го прави красив и го изпълва.

Какво за мен е светът? Нещо неописуемо красиво, особено пътувайки и виждайки всяко красиво кътче, разбирам, че животът, даден ми като дар, има смисъл и носи нещо добро и мъдро в себе си.

Нужна ли е промяна на света? Според мен – не! Не е нужна, защото една Велика и Могъща Сила е сътворила света по съвършен и неповторим начин, в ред и хармония. От наместника на земята не се изисква да руши или поправя, а само да живее по начин, по който да я краси и запази. Никога не съм мислила, че светът е лош, за мен това определение е крайно неподходящо. Светът е прекрасен, стига да можем да видим, да чуем, да почувстваме и да изживеем всеки един момент със сърцето си.

Аллах е поставил закон в природата, създавайки противоположните двойки. Противоположността се наблюдава в доброто и злото – те са с нас още от раждането ни. Въпросът е на кое от двете ще дадем тласък в живота. Оприличавам ги на два гласа. Гласът на ангела, който носи добро и ни поощрява към неговото извършване, и гласът на злото, който ни подстрекава да загърбим добрата си страна и да последваме лошия пример. И отново в съзнанието ми се появява асоциацията със светлината и тъмнината.

Доброто, което носи в себе си всяко същество, мога да го опиша с думата любов. Всяко добро извира от любовта, която изпитваме. Това е топло чувство, което прави щастливи всички. Доброто се раздава и не трябва да се скъпим за него.

Как да опиша доброто? Доброто за мен е да направя себе си щастлива, по този начин ще направя и другите около мен такива. Ще нося и раздавам радостта и подавайки вода или храна на нуждаещ се, няма да използвам моето име, а името „добро“. Защото добрината идва от сърцето, тя е съкровена, чиста и скрита и не служи за показност. Да бъдеш причина за щастието и усмивката на някого, е нещо безценно. По този начин ставаш носител на доброто и на мисията то да бъде разпространено, да бъдеш добър пример, който хората могат да последват. „Добрата дума е като доброто дърво. Коренът му е як, а клоните му са в небето“(Ибрахим, 14: 24).

За съжаление, темата за доброто не се коментира много, отвсякъде сме залети с информация, която ни носи нещо, свързано със случващото се зло по света. Злото всъщност е резултат от човешката дейност. Обградени сме от лъжи, измами, убийства, самоубийства, предателство, войни, алчност – все негативни неща, които рушат както самите нас, така и междуличностните отношения между хората и най-вече света. Отделяйки се от доброто и хващайки за ръка злото, ние самите погубваме света и го правим лошо място за пребиваване. Тук можем да споменем за това, че всяко нещо, което вършиш, ти се връща.

Аз вярвам в доброто, защото знам, че човечността, която ни е нужна повече от всичко останало, я има, наблюдаваме я и ставаме нейни свидетели. Трябва да говорим повече за добрите неща, които се случват, като например спасяването на животни, защитаването на човешкия живот, образуването на верига от мюсюлмани за защита на християнски храм или обграждането на мюсюлмани от християни, за да могат да им осигурят спокойното изпълняване на молитвата намаз, грижата за природата, помагаща за по-добрия живот на планетата, и редица други примери, които представляват живинката, вдъхваща ни надежда, че човекът ще се промени, а не светът.

В днешния свят като приоритет трябва да поставим достойнството от искреното извършване на добрини и морала, който е мерило за нашата ценност или малоценност. Много от хората не отдават значение и на малката добринка, но тя може да се превърне в една голям добрина, спасила човешки живот. За пример е събирането на пластмасови капачки за закупуването на кувьози за новородени бебенца. По този начин извършителят на това дело става герой от приказките, превъплътен в човека. Лев Толстой казва: „За да повярваш в доброто, трябва да започнеш да го правиш“. Когато се обединим около тази човешка кауза и задействаме с желание всяка част от нас за вършене на добрини, тогава ще се уверим в чудесата, които може да направи добрината.

Живот, лишен от добрина, е празен. Добрината, направена, без да очакваш благодарност, безвъзмездно и безкористно, е истинска. Даването, без да очакваш да забогатееш, вършенето на добри дела ти дава нещо повече, което не може да се купи с пари: разбиране за живота, удоволствие от това да живееш, духовно израстване, удовлетвореност, че можеш да бъдеш от полза на другите. Даваш и получаваш любов!

„Предай нататък“ може да бъде един проект, в който всяка извършена добрина към теб да се предава на друг – да дадем добро бъдеще на нашия човешки живот!

 

Автор: Исмие Исмаилова

Студент във ВИИ 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.