Възрастна мюсюлманка построи джамия в „града на греха“ Лас Вегас

Шараф Хасибуллах (в центъра)

Историята за това как възрастна мюсюлманка от пакистански произход със собствени средства и усилия построи джамия в американския „град на греха“ Лас Вегас докосва всеки, научил повече за историята на джамията „Ибрахим“ във Вегас.

74-годишната Шараф Хасибуллах живее в САЩ от 1975 година. По образование е фармацевт и е била собственик на голяма аптека. През последните години обаче Хасибуллах развива собствен бизнес. Основният ѝ източник на доходи е от търгуване с недвижими имоти.

През 1990 година съпругът на Шараф купил имот и предложил на жена си на него да построят втора аптека. Съпругата обаче имала по-добро предложение.

„Казах му, че работим по 24 часа в денонощието за земни неща, но за живота си след смъртта не правим нищо. Имаме голям дом, домашна помощница, детегледачка… Децата ни учат  в елитни частни училища. Днес те вече са големи и не са ни необходими толкова пари.“ – спомня си жената. Шараф  предложила в този закупен имот да построят молитвен дом и през 1997 година джамията „Хасибуллах“ отворила врати за местните мюсюлмани.

През 2005 година съпругът на Шараф починал от инфаркт и на жената се наложило да продаде голяма част от недвижимото си имущество, за да покрие медицинските разноски. Тогава тя решила вместо малък молитвен дом да построи голяма джамия с ислямски център.

През 2009 година възрастната жена започнала да събира документи и да обикаля по държавните учреждения и институции, за да получи необходимите разрешителни и други. Три години по-късно, през 2012 година, започнало строителството на мюсюлманския храм. Шараф Хасибуллах решила да нарече джамията с името „Ибрахим“.

„Тази джамия не е моя. Тя е направена заради Аллах.“ – пояснява благодетелката. Изграждането на мюсюлманския молитвен дом възлиза на стойност 3 млн. долара под формата на спестявания и недвижимо имущество.

„Необходими ми бяха 8 години за това.“ – споделя още Хасибуллах. За целия период, в който възрастната жена реализира начинанието си в Лас Вегас, тя се превръща в истинска знаменитост. Благородното дело на бившата фармацевтка стана пример за много от местните мюсюлмани.

 

Източник: Islam News 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.