Турският президент: Ако се следва ислямският принцип за подпомагане на нуждаещите се, няма да има бедни хора

В свое изказване по време на срещата на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИК) на 8 декември (неделя) тази година в Истанбул турският президент Реджеп Ердоган призова мюсюлманските страни да осигурят по-добри условия за живот на гражданите си, като подобрят икономическата стабилност и благосъстоянието си. Той порица мюсюлманските държави за това, че не работят достатъчно усилено за по-добрите условия на живот на населението, предадоха водещи турски медии.

„21% от населението на страните от Организацията за ислямско сътрудничество (ОИК), което означава 350 млн. братя и сестри, се опитват да оцеляват на прага на бедността.“ – заяви в обръщението си към участниците в срещата на високо равнище в Истанбул турският президент.

Ердоган посочи, че най-богатата мюсюлманска страна в света е 200 пъти по-богата от най-бедната мюсюлманска държава, но ако мюсюлманите дават своя зекят, задължителната милостиня в ислямската религия, то няма да има мюсюлмански страни, чието население живее в крайна бедност. По думите на турския държавен глава, условията към момента са доста благоприятни за повишаване икономическия растеж и благосъстоянието на държавите. Той призова мюсюлманските страни да засилят сътрудничеството помежду си.

Турският президент се обърна още с молба към страните от Организацията за ислямско сътрудничество (ОИК) да мобилизират всичките си усилия и средства, за да помогнат на Албания да се възстанови от земетресението от изминалия месец.

 

Автор: Л. Чаушева 

Снимка: Anadolu Agency


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.