Районно мюфтийство – София закри „Седмица на сираците“ 2019 с еднодневна програма за жени и деца

 

Районно мюфтийство – София официално завърши инициативите си по случай тазгодишната национална кампания „Седмица на сираците“ с повеждането на еднодневна програма за жени и деца. Тя се състоя на 1 декември (неделя) и включваше лекция за жени, детска програма във връзка със „Седмицата на сираците“ с участието на децата от годишния коран-курс в София и благотворителен базар в подкрепа на каузата за децата сираци. В събитието се включиха близо 40 жени и повече от 30 деца от София.

Гост-лектор в рамките на еднодневното събитие беше Фатиме Салях, ваиз към Районно мюфтийство – Пловдив. Тя представи темата „Сираците – поверени на вярващите“, която стана повод за размисъл и провокира емоции у аудиторията.

Децата от годишния коран-курс към столичното мюфтийство с ръководител Фатме Хатип представиха своята богата и пъстра програма пред всички гости, която беше тематично обвързана със сираците и мястото на тази уязвима социална група според ислямската религия. Детската програма включваше рецитали на стихотворения, на аети от Свещения Коран и предания на Пратеника Мухаммед (с.а.с.), също театрални пиеси и религиозни песнопения.

Еднодневната програма завърши с провеждането на мини благотворителен базар, в рамките на който в помощ на деца сираци беше събрана сумата от 1022.00 лева.

Събраните средства по време на „Седмица на сираците“ в цялата страна се изразходват изцяло в помощ на децата без родители. Обикновено най-големите постъпления във Фонд „Сираци“ на Главно мюфтийство през годината са именно от националната кампания „Седмица на сираците“, която тази есен се проведе в периода от 25 ноември до 1 декември.

„Въпреки постигнатите изключително добри резултати по време на различните ни инициативи в помощ на сираците по време на тазгодишната кампания, призивът ни е да не забравяме децата без родители и през останалото време от годината. Може да помагаме за каузата и да правим своите дарения по всяко едно време.“ – призоваха от Районно мюфтийство – София в края на кампанията за 2019 година.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.