Силистра бе домакин на програма по случай 30-ата годишнина след  края на насилствената асимилация на мюсюлманско-турската общност в България

 

Районно мюфтийство – Силистра бе домакин на програма по случай 30-ата годишнина от настъпването на демокрацията в България и връщането на турско-мюсюлманските имена. Събитието се състоя на 26 ноември (вторник) в хотел “Danube” в крайдунавския град Силистра.

Официални гости и участници в събитието бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед и д-р Исмаил Джамбазов – бивш ректор и преподавател във Висшия ислямски институт, както и виден представител на турската интелигенция у нас. Пред наброяваща близо 70 човека аудитория д-р Джамбазов изнесе изключително интересна лекция, в която засегна моменти от прехода на асимилацията и демократичния преход, които той лично е преживял.

Програмата, отбелязваща изминалите 30 години след връщането на турско-мюсюлманските имена, включваше и културна част. Културните участия бяха поетични рецитали, свързани с преживяното при Възродителния процес, както и традиционни музикални изпълнения на саз.

Следващата програма на Мюсюлманско изповедание по повод 30-ата годишнина от настъпването на демокрацията в България и връщането на турско-мюсюлманските имена ще се състои с любезното домакинство на Районно мюфтийство – Шумен. Събитие ще се проведе днес, 28 ноември, от 17:30 часа в хотел „Шумен“.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.