Турция завърши строежа на най-голямата джамия в Джибути

 

В град Джибути, столицата на източноафриканската държава Джибути, завърши строителството на най-голямата джамия, която носи името на султан Абдул-Хамид II. Джамията е построена с дарения от Дирекцията по религиозните въпроси на Република Турция „Диянет. Строителството ѝ започна през 2015 година.

Церемонията по откриването на джамията ще се състои съвсем скоро, като в нея участие ще вземе говорителят на парламента на Турция Мустафа Шентоп.

Решението за строителството на мюсюлманския храм, който е с капацитет да събере едновременно до 6000 богомолци, е взето в рамките на посещение на президента на Джибути Исмаил Опар Хелле в Анкара през 2015 година.

Тогава по време на срещата си с турския президент Реджеп Ердоган джибутският президент Хелле споделил, че би желал да види в страната си джамия, построена в стила на Османския период.

За строителството на джамията в африканската столица е бил осигурен терен с площ от 13 000 кв. метра. Той се намира в квартала „Салинес Оуест Джибути“, където е разположен и президентският комплекс.

Голяма част от строителните материали за джамията са били доставени от Турция. Височината на купола на храма е 27 метра, а диаметърът му - 20 метра. Височината на двете минарета е по 46 метра. По думите на генералния директор на TDV Мехмет Саваш, джамията в Джибути ще бъде първата подобна сграда, строена на африканския континент за последните 100 години.

  

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.