Мюсюлманско изповедание ще вземе участие в  кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията в България

 

На 4 ноември (понеделник) 2019 година се проведе официална среща между представители на Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) начело с председателя Бирали Мюмюн Бирали и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Повод за срещата бе официално стартиращата днес кампания на Министерството на здравеопазването - Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията в България, която ще премине под мотото „Да! За живот!“.

В рамките на проведената среща двете страни обсъдиха начините, по които различните религиозни общности в България биха могли да вземат участие в кампанията на здравното министерство. Коментирани бяха и общи дейности, които вероизповеданията заедно да реализират по време на този информационен проект. На срещата членовете на НСРОБ официално получиха своята първа донорска карта, която е в знак на съпричастност с националната информационна кампания.

„По отношение на участието на мюсюлманската общност у нас в Националната информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията се предвижда в някой от предстоящите петъците петъчното хутбе в джамиите да бъде тематично насочено именно към тази важна тема за донорството и трансплантациите.“ – каза за Grandmufti.bg заместник главният мюфтия и настоящ председател на НСРОБ Бирали Бирали.

Той сподели още, че НСРОБ у нас ще вземе участие в тази важна кампания на здравното министерство, като се предвижда в близко бъдеще да бъдат организирани и проведени срещи с директорите на различни болници – частни и държавни. Идеята е да се организира еднодневен семинар, в който медицинските лица и здравните служители да бъдат запознати със спецификите на различните религии, които да се вземат под внимание при лечението на болни и предоставянето на други здравни услуги на пациентите.

Партньорството на НСРОБ с Министерство на здравеопазването в рамките на Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията в България е доказателство за съпричастността на различните религиозни общности и отдаваното от тяхна страна огромно значение на тази важна тема.

 

Автор: Л. Чаушева 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.