Общо 180 души взеха участие в 15-та национална среща – семинар на ЗВИО

 

На 1-3 ноември тази година в Духовно училище - Момчилград се проведе национална среща-семинар на Завършилите висше ислямско образование, като участие в нея взеха около 180 мюсюлмани, завършили в страната и чужбина.

Семинарът бе официално открит с четене на Коран, последвано от приветствено слово на главния мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи.

Програмата на семинара включваше следните теми: “Годишния график на един имам“, представена от Мухаммед Камбер, имам на с.Лъжница; „Ролята на жените при организирането на успешни коран-курсове, представена от Сабие Медарова, ръководител на годишния коран-курс в Горно Краище; „Успешни практики за ислямска работа по света“, представена от Хамди Арслан.

Специално внимание председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед отдели на бележити български мюсюлмани, придобили популярността си чрез религиозен призив и отстояването на Исляма. В програмата важно място зае изнесеният доклад на софийския районен мюфтия, който сподели опита на столичните мюсюлмани в запазването и развитието на религиозната си култура в динамичната и постоянно променяща се столица.

Проведени бяха три паралелни заседания на трите духовни училища, ДУ Русе, ДУ „Нювваб“ гр.Шумен и ДУ Момчилград, които презентираха пред аудиторията какъв е профилът на завършилия средно духовно училище и реализацията му в сферата на ислямския призив.

В последния ден от семинара се проведе дискусия „Предизвикателствата пред Мюсюлманско изповедание и ислямската работа в България“, в която всички имаха възможност да коментират и обсъдят проблемите и идеите за развитието на Мюсюлманско изповедание.

Тазгодишната среща на завършилите висше ислямско образование беше закрита със заключително слово, напътствие и дуа за успешна и ползотворна работа от главния мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.