Протест срещу вируса омраза

Последните посегателства срещу административната сграда на Районното мюфтийство,провокираха реакция на обществеността в област Благоевград.
Този срамен и позорен акт бе тема на разговори между Районния мюфтия Айдън Мохамед и множество регионални институции-Районния Мюсюлмански съвет,Областния Управител Бисер Михайлов,Неговите заместници,Директора на ОДП-Благоевград и др.
Този пореден скандал предизвика недоволството както на мюсюлманите така и на християните, което се забелязва  в декларациите адресирани към обществеността.
Освен тези писмени заклеймявания Районното мюфтийство пое организацията на протестно шествие по настояване на мюсюлманите от региона. Но за да не бъде криво разбран и приет  този граждански акт, по настояване на мюфтията, той бе обявен за общограждански протест.
Дъждовното време не попречи за това историческо събитие с което мюсюлманите за пореден път показаха, че  са носители и изразители на толерантност, взаимопомощ и разбирателство във време  и от позиция на потърпевши.
Мотото и логото на протеста бе „ВСИЧКИ ЗАЕДНО СРЕЩУ ИСЛЯМОФОБИЯТА, КСЕНОФОБИЯТА И СЕЕНЕТО НА ОМРАЗА“
В протеста се включиха над 500 човека, пред който застанаха Председателя на ВМС и зам.главен мюфтия Ведат Ахмед,Районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих и домакина Айдън Мохамед .
В своето послание Мюфтията Айдън Мохамед след направената хронология на честите посегателства и обругавания на мюсюлманските обекти в Гоце Делчев и Благоевград каза следното:
„Живеем във време на глобализация, време изпълнено с предизвикателството да работиш и живееш с хора различни, от твоя светоглед, различни от твоята култура, различни от твоята религия.
Реалност която изпълва сърцата ни, реалност с която живяха и нашите деди…Чули сме, че заедно са строяли храмовете си, както джамиите така и  черквите… Питам от тази трибуна и то на висок глас: ,на колко години са Рилския манастир и много други исторически черкви в региона и страната?...Нека  се върнем по близко и в нашия прекрасен регион. Регион в който много от хората които стоят днес пред нас бяха на строителните обекти в църквата на Гърмен, в Абланица, в Ковачевица  в Брезница дори и изправяха кръста над Ковачевица.
Питам днес: Така ли уважаеми съграждани християни посрещнахте новата джамия в Гоце Делчев. Така ли ни помагате да запазим историческото бижу на нашия прекрасен Неврокоп, джамията Караджа Паша.Така ли пазим движимото и недвижимо имущество между нас като съседи и съграждани. Ето ние го доказваме, направете го и вие. Елате заедно да ги построим, както ние го правим.
Най-новата история на България е обсипана със събития, който оставят негативни и оскърбителни отпечатъци в  своето съдържание .Съдържание  за което днешното поколение ще бъде съдено за своите постъпки. През последните 100 години регионът ни бе раздиран от популизма и псевдо- патриотизма. Измряха и потънаха в земята много невинни хора. Населението бе превърнато в експериментална площадка и арена за налагане на нови норми на мислене  смазващи достойнството на индивида-редовия гражданин. Най откроително това се забелязва при мюсюлманската общност на страната ни.
Лицемерната ни  демокрация  съдържа множество примери за безскрупулно използване на етническите и религиозните различия в България с популистки цели. В последно време се наблюдават манипулации за изкуствено създаване и увеличаване на междуетнически и между религиозни конфликти. Вижда се в Европа но за съжаление го виждаме и тук. Езикът на омразата, сеенето на закани, създаването на панически страх в предимно смесените райони на страната, са вече нормални мерки на поведение. Индикаторите за увеличаването на междуетническото и междурелигиозното напрежение в страната са вече факт.
Всичко това е поради пробитата от вътре правоохранителна и правораздавателна система. Когато престъплението е насочено срещу мюсюлмани или техните религиозни храмове те или се замазват, чрез стотиците под закончета или се прекратяват поради предубедеността на разследващите или прокуратурата.Това е двойният аршин  на социалният модел в страната ни.Това е тенденция на която сме свидетели цял живот.
Дами и господа ,скъпи братя.
Ще допуснем ли някой да ни противопоставя заради своята объркана професия или заради корумпираното си мислене и живот.
Да, Ние сме вярващи и Религията ни повелява, прошка и смирение.Прошка дори за злосторниците днес, който се стремят да ни противопоставят. Аз искам да вярвам, че те не осъзнават проблема,Иска ми се да вярвам,че отговорните лица облечени във власт като община полиция и прокуратура са подведени.
Питам такива ли минирани взаимоотношения ще оставим на децата ни.Те нямат ли право да живеят по спокойно от нас,не ни ли боли поне за нашите рожби, като съзнателно или не им копаем пропаст с тази злоба и егоизъм. Ако ние си подадем ръка утре нашите деца ще се прегръщат, но ако ние си хвърляме заплахи утре те ще се бият,а техните ще се стрелят.
Болката е голяма уважаеми съграждани,толкова боли че немога да го опиша ,Но запомнете и това че няма да спрем да търсим лек на тази зараза този вирус тръгнал да разбива нашите добри взаимоотношения.
Затова ви призовавам да се изправим всички заедно, без значение от какъв партиен цвят сме, независимо от кой етнос сме, независимо каква религия изповядваме и всички заедно с Висок глас да кажем: Не на терора и тероризма!Не на ксенофобията!Не на Ислямофобията!Не на сеенето на омраза.
Само така ще успеем,само така ще просъществуваме и само така ще докажем, че сме достойни граждани на Европейска България“.
Районния мюфтия Абдуллах Салих заяви ,че област Пазарджик е съпричастна с протеста за добросъседство  и срещу сеенето на омраза, затова че след като ни е отредено да живеем заедно сме длъжни да намерим най добрия път за съжителство.Той също заяви че както всички институции заклеймиха този позорен акт, те трябваше да са тук с нас тъй като неможе България за някого да е майка а за други мащеха.
Накрая Зам.главния мюфтия Ведат Ахмед заяви че Главно мюфтийство се солидаризира с мюсюлманите в област Благоевград и с техните проблеми, и с пожеланието да не се повтарят никога и никъде в страната ни.Той припомни за това, че подобни посегателства се случват в много краища на страната, които остават не наказани. Но тъй като сме европейски граждани, Европа ни напомни с последното си решение за атаката от страна на националисти пред джамията Баня Баши в София, като наложи финансова санкция на страната ни. След като анонсира за нуждата, от джамия и ремонта на старата джамия, заяви, че като представители на мюсюлманите в България сме длъжни да си търсим правата и ще ги търсим и то настоятелно.Очакваме правораздавателните и правоохранителни органи да си свършат работата прилагайки отривайки поредния извършител на този позорен  ксенофобски и ислямофобски акт.Акт който провокира омраза а несажда недайси боже и насилие.Той завърши словото си с апела всички заедно да кажем не на омразата не на ислямофобията, не на ксенофобията и лошото. Нека кажем да на добруването, да на добросъседството да на толерантността.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.