Представители на УниБИТ на посещение в град Русе

 

Група представители на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) – град София посетиха Районно мюфтийство – Русе и джамията „Мирза Сеид паша“ на 27 септември (петък) 2019 година. Посещението в града беше с цел изследване на живота на различните религиозни етноси в крайдунавския град.

Визитата започна с посещението на джамията „Мирза Сеид паша“ и продължи с посещението на Русенската Митрополия, Католическата църква, Арменската църква и други религиозни общности. По време на посещението си в джамията „Мирза Сеид паша“ районният мюфтия на град Русе Юджел Хюсню разказа на гостуващата делегация за състоянието на мюсюлманите в района, дейността на Мюсюлманско изповедание и Районно мюфтийство – Русе и акцентира върху ролята на джамията в живота на мюсюлманите.

В рамките на посещението делегатът гл. ас. д-р Светлана Шапкалова предаде поздравите от името на проф. д.н. Ирена Петева, ректор на УниБИТ – град София. В разговора между русенския районен мюфтия и д-р Шапкалова мюфтията изрази благодарността си към екипа на УниБИТ за успешната съвместна работа по време на проведения двумесечен курс за квалификация и преквалификация на преподаватели, даващ им правото да преподават и по предмета „Религия ислям“ в държавните училища. Курсът беше организиран от МОН и се проведе с участието на Главно мюфтийство, ВИИ и УниБИТ. 

При раздяла и двете страни изразиха положителните си впечатления от проведената среща и си размениха благопожелания за скорошни нови срещи.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.