Поклонниците от групата на Главно мюфтийство извършиха своя хадж и вече са в град Медина

Пред джамията на Пратеника (с.а.с.) в Медина, след отслужването на вечерната молитва

 

След безпроблемното изпълнение на хаджа и всички съпътстващи го ритуали, групата на хаджиите на Главно мюфтийство напусна свещения град Мекка и вече трети ден е в града на Пратеника (с.а.с.) – Медина. Това съобщи за Grandmufti.bg районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед. Той е един от общо 10-те водачи на хаджиите от България по време на Хадж 2019, осъществяващ се с организацията и под егидата на Главно мюфтийство.

След прекараните общо 22 дни в Мекка, групата ще остане в „озарения град“ Медина 8 дни, считано от 19 август 2019 година. По думите на ръководителите от Главно мюфтийство, програмата там предвижда отслужване на петкратния намаз в джамията на Пратеника Мухаммед (с.а.с.), както и посещение на гроба на любимия ни Пратеник. Във времето извън изпълнението на различните религиозни богослужения поклонниците ще имат възможността да посетят редица значими исторически обекти и забележителности, намиращи се на територията или в близост до град Медина. 

„Предвиждаме в сряда заедно с посещението в месджида „Куба“ в Ухуд и месджида „Къблетейн“ да посетим и още исторически места в Медина. Хаджиите ще посетят Градина за фурми, където ще проведем религиозна програма.“ – сподели още Бейхан Мехмед от екипа на организаторите.

В околностите на Медина по време на Хадж 2019

При посещението си днес в джамията „Куба“ поклонниците от България ще имат възможността да изпълнят своето трето умре в рамките на Хадж 2019, предвид думите на Пратеника Мухаммед (с.а.с.), който казва, че „Два рекята намаз, изпълнени в джамията „Куба“, се равняват на извършено поклонение умре“.

„Както докато бяхме в Мекка, така и по време на престоя в Медина за хаджиите всяка вечер се организира религиозно-културна програма, включваща четене на Коран, лекции на турски и на български езици, изпълнения на религиозни песни (иляхита). Хаджиите остават много доволни от тези програми.“ – разказа още за Grandmufti.bgот Медина водачът Бейхан Мехмед – районен мюфтия на Кърджали.

По време на религиозно-културната вечерна програма

Групата от България ще остане в свещения град Медина до 27 август (вторник).

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.