Главния мюфтия  почете паметта на президента д-р Желю Желев

Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи почете паметта на първия демократично избран президент на България (1990-1997 ) д-р Желю Желев. Той почина на 30 януари 2015 година на 79-годишна възраст. Опелото се състоя на 1 февруари в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

Философ и виден дисидент, общественик и държавник. Д-р Желю Желев е основен инициатор и съосновател на Клуба за гласност и преустройство и е сред основателите на Съюза на демократичните сили (декември 1989 г.). Председател е на Парламентарната група на СДС във Великото Народно събрание (юни 1990 г.). На 1 август 1990 г. е избран от ВНС за Президент на Република България, а на 19 януари 1992 г., съгласно новата Конституция на страната, е избран за държавен глава пряко от народа.

От 1993 г. е патрон на Либералния интернационал, а от 1997 г. е почетен председател на партия „Либерално-демократична алтернатива”. Президент е на Фондация „Д-р Желю Желев“, член, основател и Президент на Балканския политически Клуб.

Носител е на най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ I степен, както и на множество академични и държавни награди.

 Снимки:


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.