Почина основоположникът на Мюсюлманската школа в с. Устина

 

Почина многоуважаваният Исмаил Даулов, който беше дългогодишен председател на Мюсюлманско настоятелство с. Устина, Пловдивско, както и инициатор за откриването на Мюсюлманската школа в селото. 89 годишният И. Даулов се раздели с този преходен свят на 24 януари 2015 г., а на следващия ден бе погребан в гробищата на своето село с участието на районния мюфтия на Пловдив Ерсин Ахмед, бившия главен мюфтия и директор на Курса за имами в с. Устина Селим Мехмед, курсисти, близки и познати на покойника.

Родът на Исмаил Даулов е от известното родопско село Тъмръш. След опустяването на селото те се заселват в с. Устина. Той е бил пример за постоянство и усърдие в обществените и особено религиозните дела. Уважаваният от млади и възрастни Исмаил амджа бе прекарал живота си в различни строителни обекти. Той е бил ръководител на строителни бригади, които са изградили язовири и други важни обекти. За показаните успехи бил награждаван многократно. Но същият трудолюбив човек е бил изпратен в затвора по време на „Възродителния процес”. Защото е закърмен с религиозни чувства и е с изградено етническо самосъзнание. По време на кулминацията на този тъмен период той загубва любимата си дъщеря, а властите заповядват тя да бъде погребана не по мюсюлманската традиция, а по правилата на гражданския ритуал. Опечаленият баща пробва различни начини да прескочи неприемливата заповед, но това е невъзможно. Накрая решава да запали трупа на дъщеря си, но не и да я погребе с ковчег, дрехи, българско име и т.н. Именно поради това той е изпратен за „възпитаване” в комунистическите тъмници. Но това не прекършва волята на чичо Исмаил, напротив укрепва религиозното и националното му самосъзнание.    

Веднага след промените в страната, настъпили през 1990 г., той се захваща с укрепване и развиване на религиозно-просветната дейност в района, който живее. Исмаил Даулов е инициаторът за откриването и основоположникът на Мюсюлманската школа в с. Устина. Но до откриването й се полагат много големи усилия. Възстановяването на собствеността на бившето турско училище от Мюсюлманското настоятелство, търсенето на спомоществователи и набирането на средства е отнело дълго време и големи усилия.

Той в качеството си на председател на Мюсюлманското настоятелство, независимо от възрастта си, многократно посещава Главно мюфтийство, за да осъществи мечтата си – да има училище на мюсюлманското малцинство в неговото село, което и навремето е било едно будните турски села. Исмаил Даулов с подкрепата, а понякога и с мълчанието на мюфтийството, организира кампании в различни джамии, посещава благодетелни бизнесмени, фондации и др. В резултат на доброто му намерение и постоянството в подетата инициатива курсът отваря врати през 2002 г. Под покровителството на Главно мюфтийство и с финансовата помощ на Фондация „Ахмед Давудоглу” в бившето турско училище се открива двугодишен курс за подготовка на имами. Курсът е затворен временно през 2006 и отново открит през 2012 г. През тези години там са възпитани над 150 младежи, немалка част от които служат като имами из цялата страна и разпространяват посланието на исляма. Също така стотици младежи и девойки са участвали в семинари организирани от Главно мюфтийство през годините в школата.

Покойният Исмаил Даулов винаги се интересуваше и помагаше за развитието на курса, събираше хранителни продукти за курсистите, ходейки по села и градове. Той прекарваше определена част от времето си сред курсистите и преподавателите им и им вдъхваше надежда и сили за постигане на успехи. Той беше добър пример за отстояване на каузата, както и за оставяне на постоянно течаща милостиня – садака-и джарийе. Аллах да е доволен от него и да го приветства с райските блага.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.