Научна аргументация за един от хадисите на Пратеника Мухаммед (с.а.с.)

 

 

Специалисти от американската клиника Майо изяснили коя поза по време на сън е най-вредна за организма. За това съобщава порталът Bustle по информация на изследователите.

Съгласно получените резултати, спането по корем оказва лошо влияние на здравето. В тази поза човек не може да диша пълноценно и освен това се притискат мускулите на врата, което е вредно за кръвоносните съдове. При това положение се изкривява гърбът, който, от своя страна, оказва допълнително налягане и притискане на вътрешните органи.

Така съвременните изследвания напълно потвърждават мнението на ислямските учени за най-неудобната поза за сън, която и съгласно Сунната е неприемлива.

По думите на Я‘иш ибн Тихфа Ал-Гифаари, баща му бил гост на Пратеника (с.а.с.), заедно с бедните, които той приел в дома си. Една нощ Мухаммед (с.а.с.) влязъл при гостите си да провери как са. „Видя ме да лежа по корем. Побутна ме с крака си и ми каза: „Не лежи по този начин, защото Аллах мрази тази поза и така спят обитателите на Джехеннем.“ (Предадено от Абу Дауд)

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.