Канада обяви за „геноцид“ убийствата на мюсюлманите рохинги – Международният съд в Хага започва разследване

Снимка: Brenda Fitzsimons

Канада вече официално стана първата държава в света, която обяви операцията на мианмарските сили за сигурност срещу етническото малцинство на мюсюлманите рохинги в Мианмар за "геноцид". Държавата подкрепи изводите на специалната мисия на ООН в Мианмар, установила че “срещу рохингите са извършени престъпления срещу човечеството". Това се случи, след като депутатите от Камарата на общините на Канада гласуваха и взеха единодушно решение по въпроса. Канадските депутати също така изразиха призива си ООН да отнесе казуса до Международния наказателен съд (МНС), а отделни генерали да бъдат разследвани и съдени за извършване на “геноцид”.

"Искам да подчертая колко трагични, колко ужасяващи са престъпленията срещу рохингите", каза министърът на външните работи на Канада Кристия Фрийланд, цитирана от TheGuardian.

А Международният наказателен съд тези дни действително обяви, че започва предварително разследване на твърденията за насилственото прогонване на мюсюлманите рохинги от Мианмар в Бангладеш. По думите на Фату Бенсу – прокурор в Международния наказателен съд, предстои да бъде проведено „щателно предварително разследване на създалата се ситуация". Това е първата стъпка, която евентуално би довела до започването на официално задълбочено разследване и повдигане на обвинения от Международния наказателен съд – независимата международна организация, която е със седалище в Хага. 

От началото на кризата с мюсюлманите рохинги в Мианмар мина повече от една година. Според доклад на Международната организация по миграцията към ООН от август 2017 година до днес броят на мюсюлманите рохинги, напуснали Мианмар и избягали в Бангладеш, е около 706 000 души. Това прави броя на всички бежанци рохинги в Бангладеш 919 000. От тях близо 60% са деца. Точният брой на всички убити от малцинството на мюсюлманите рохинги към днешна дата, една година по-късно, не е ясен. Знае се, че само за първия месец от кризата са били убити 6700 рохинги. А според доклад на AseanParliamentariansforHumanRightsповече от 36 000 деца от малцинството са загубили единия си родител, а близо 7700 са декларирали, че са загубили и двамата си родители. Това прави общият брой на изчезналите (т.е. убитите) в Мианмар мюсюлмани многократно по-голям.

Снимка: Bernat Armangue / The Associated Press File Photo

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.