Холандският конкурс за карикатура на Пратеника (с.а.с.) - отменен 

 

Геерт Вилдерс, добре известен с антиислямската си риторика

 

През юни тази година световните медии разпространиха новината, че крайнодясната Партия на свободата на небезизвестния антиислямски политик от Холандия Геерт Вилдерс подготвя конкурс за карикатура на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) за ноември тази година.

Преди дни обаче холандският депутат официално обяви решението си да отмени подготвяния конкурс от съображения за личната си сигурност и тази на други хора, написаха водещи медии.

Смята се, че промяната в плановете на холандския политик е свързана с проведеното преди дни в Пакистан протестно шествие, в които се включиха близо 10 000 души. Протестиращите, които се събраха в Лахор с идеята протестното им шествие да стигне до столицата Исламабад, настояваха да бъде експулсиран холандския посланик в Пакистан, както и да бъдат прекратени дипломатическите отношения между Холандия и Пакистан.

Близо 4 години след случая „Шерли Ебдо“ на свeтовно ниво отново беше повдигнат въпросът за свободата на словото и границите на толерантността, за богохулството и вписва ли се то в границите на изкуството… И отново ни се дава повод да припомним, че накърняването религиозните чувства на определена общност не може да се вмести нито в границите на свободата на словото, нито в тези на изкуството.

Но когато все пак някой се опита да скрие враждебността и агресията си зад изкуството или „свободното“ слово, нека си припомним, че Всевишният Аллах в Свещения Коран казва:

„Рабите на Всемилостивия са онези, които ходят по земята с кротост и ако невежите им отправят думи, казват: “Мир!” [и отминават]…“

(Свещен Коран, Сура „Фуркан“:63)

 

Автор: Л. Чаушева

 

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.