Измиването на Кябето

 

Когато Пророкът (с.а.с.) освободил Мекка от властта на езичниците, на него му били връчени ключовете от Кябето (тогава то имало два входа). Пророкът (с.а.с.) не ги оставил при себе си, а ги върнал на Усман ибн Талх от рода Бани Шайба, чието семейство държало ключовете на Кябе от столетия. Пратеникът на Аллах (с.а.с.) завещал на това семейство да бъде пазител на ключа до Съдния ден. Днес всеки - от обикновения човек до краля, зачитайки решението на Пророка (с.а.с.), иска разрешение от това малко мекканско семейство, за да влезе в Кябе.      В наши дни тази почетна роля изпълнява Салих бин Таха Ал-Шайба, който се явява 109-ия поред пазител на ключа след Усман ибн Талх.

Измиването на Кябето е сунна от Пророка Мухаммед (с.а.с.), който е измил Кябе след освобождението на Мекка.

В днешно време не всеки може да вземе участие в тази церемония. Тя се ръководи от краля на Саудитска Арабия или от някое доверено лице от кралската фамилия. В нея вземат участие известни ислямски учени, политически и обществени дейци от Саудитска Арабия и чужбина, както и представители на дипломатически мисии.

Церемонията започва с влизането на краля или упълномощено от него лице, което отслужва молитва на мястото, където това е правил Пророкът (с.а.с.) и след това вече вътре влизат и останалите участници в измиването на Кябе.

Церемонията по измиването на Кябе продължава средно около 1 – 2 часа. Според разказа на предишния пазител на ключовете на Кябе шейх Абдул Кадир бин Таха Шайба (починал през 2014 година) стените на светинята се измиват с 45 литра вода Зем-Зем, в която се добавят около половин литър розово масло от специално отгледани рози в провинция Таиф и камбоджански уд (скъп растителен аромат). С плат напоен с тази ароматна течност се измиват стените на Кябе. Подът се облива с вода Зем-Зем, смесена с розова вода и се обтрива с голи ръце и палмови листа.

След завършването на тази церемония по измиването на Кябе присъстващите извършват обреда тавваф около Кябе и след това изпълняват двукратен намаз, както е по сунната.

Допреди няколко години Кябе е било измивано два пъти в годината, но към момента това се прави три пъти годишно.

                                                        

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.