Коранът за кръговрата на веществата в природата

 

Кръговратът на веществата е цикличен преход от една форма в друга, съпроводена с частична загуба или разсейване, но имаща постоянен устойчив характер. Един от примерите за това явление е преобразуването на органичните вещества. Те изграждат всички многоклетъчни живи същества.

След завършването на жизнения си цикъл тялото  се разлага и органичните съединения се превръщат в неорганични. После тези съединения се поглъщат от други същества и в тях те отново се възстановяват до първоначалната си органична форма. Този процес се повтаря и продължава непрекъснато. Принципът на кръговрата на веществата в природата е формулиран в средата на ХІХ век от Ю. Либих и Ж. Б. Буссенго. Терминът „биогеохимичен цикъл” е бил въведен през 1910 година от В. И. Вернадски, разработил теоретическите основи на биогеохимичната цикличност в науката за биосферата и в трудове по биохимия.

Как е описано това явление в Корана?

В сура „Ал-Имран”, айет 27 се споменава за прехода от неживата материя в жива и обратно.

 

تُولِجُ اللَّيْلَ فِي النَّهَارِ وَتُولِجُ النَّهَارَ فِي اللَّيْلِ وَتُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَتُخْرِجُ الْمَيِّتَ مِنَ الْحَيِّ وَتَرْزُقُ مَن تَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ

 

„Ти въвеждаш нощта в деня и Ти въвеждаш деня в нощта, и изваждаш живото от мъртвото, и изваждаш мъртвото от живото, и безмерно даваш препитание комуто пожелаеш.”

Според тефсира на Ал-Мунтахаб този ает съдържа следния смисъл: „Ти си установил свои закони и правила, по които Ти въвеждаш част от нощта в деня, удължавайки го, и въвеждаш част от деня в нощта, удължавайки я. И Ти извеждаш живото от мъртвото и мъртвото от живото. Ти щедро даряваш когото пожелаеш, съгласно законите на Твоята мъдрост. Никой не може да те контролира и никой не може да те съди. Ти си Този, който притежаваш силата и мощта, за да надариш Своя Пратеник и избраниците с власт, богатство и блага, както си обещал!”

За това се говори и в сура „Ал-Анам”, айет 95:

إِنَّ اللَّهَ فَالِقُ الْحَبِّ وَالنَّوَى يُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَمُخْرِجُ الْمَيِّتِ مِنَ الْحَيِّ ذَلِكُمُ اللَّهُ فَأَنَّى تُؤْفَكُونَ

 

„Аллах разпуква зърното и костилката. Изважда Той живото от мъртвото и изважда мъртвото от живото. Това е Аллах! Как сте подлъгани“!

И отново според тефсира на Ал-Мунтахаб смисълът е следният: „Аллах - Единствен и Всемогъщ. Знамение е Неговата власт да възкресява мъртвите. Той единствен заслужава поклонение. Той е Този, който може да възкреси мъртвите – знамения за това има много. Аллах е Единственият, който разделя зърното и израства от него растение, Той е, който разчупва костилката и от нея израства дърво. Той е Този, който ще извади живото от мъртвото (човек от праха) и ще извади мъртвото от живото (млякото от кравата). Такъв е Аллах Великият, Всемогъщият! Няма причина, поради която Вие да не Му се покланяте и да не се покланяте на никой друг, освен на Него!”

И също в сура „Юнус”, айет 31 се казва:

قُلْ مَن يَرْزُقُكُم مِّنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ أَمَّن يَمْلِكُ السَّمْعَ وَالْأَبْصَارَ وَمَن يُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَيُخْرِجُ الْمَيِّتَ مِنَ الْحَيِّ وَمَن يُدَبِّرُ الْأَمْرَ فَسَيَقُولُونَ اللَّهُ فَقُلْ أَفَلَا تَتَّقُونَ

Кажи: “Кой ви дава препитание от небето и от земята? Или кой владее слуха и зрението? И кой изважда живото от мъртвото, и изважда мъртвото от живото? И кой управлява делото?” Ще рекат: “Аллах!” Кажи: “А нима не се боите?”

А смисълът, според тефсира на Ал-Мунтахаб, е: „Призовавай (Пратенико) към единобожието и към поклонение само на Аллах – Единствения и кажи: „Кой Ви изпраща препитание от небето и земята? Кой спуска от небето водата, благодарение на която на земята растенията цъфтят и дават плодове? Кой ви е дал слух и зрение? Кой извежда живото от мъртвото – извежда живото растение от мъртвата земя? Кой извежда мъртвото от живото, когато животът напусне човек? Кой извършва всички дейности във Вселената със Своята мощ и Своята мъдрост?” Те несъмнено признават, че само Аллах може да извърши всичко това. Тогава, кажи им (о, Пратенико): „Нима Вие не сте задължени покорно да следвате тази истина, подчинявайки се на Аллах и боейки се от Него, Властелина на Вселената”?

В сура „Ар-Рум”, айет 19 четем:

يُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَيُخْرِجُ الْمَيِّتَ مِنَ الْحَيِّ وَيُحْيِي الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا وَكَذَلِكَ تُخْرَجُونَ

„Той изважда живото от мъртвото и изважда мъртвото от живото, и съживява земята след нейната смърт. Така и вие ще бъдете извадени [от гробовете].

 

Източник:Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.