Как Япония помисли и за мюсюлманите на Олимпийски игри 2020

 

Преди броени дни с тържествена церемония в Токио отбелязаха оставащите две години до настъпваните на летните Олимпийски игри. Грандиозното и дългоочаквано спортно събитие ще започне на 24 юли 2020 година и типично в японски стил домакините вече мислят за  подробности от всякакъв тип – от последни технологии за борба с лятната жега до мобилна джамия, която да посреща религиозните нужди на мюсюлманите.

Да, подвижната джамия, която всъщност е камион, приспособен за извършване на мюсюлманската петкратна молитва в него, вече обикаля японските стадиони. Мобилната джамия е с капацитет 50 богомолци и вътре в нея има всичко необходимо, за да може един мюсюлманин да се подготви и да отслужи спокойно молитвата си. Всичко това е само част от иновациите, предвидени като част от същинската подготовка за Олимпийски игри 2020.

Вече стартиралият пробно проект е известен в Япония като „Мобилната джамия“. Тя е вече част от различни спортни събития в Токио и ако се приеме добре от мюсюлманите, то в рамките на Олимпийските игри ще има много такива, които да посрещнат нуждите на мюсюлманите.

 

Проектът е по идея на Ясухари Унуе – изпълнителен директор на Yasu Project, компания, специализирана в организирането на спортни и културни събития. Идеята се родила покрай едно пътуване до Дубай преди 4 години. По думите му, фактът, че джамиите в Токио може да се окажат недостатъчно за мюсюлманите, които ще посетят Олимпийските игри през 2010 година, може да е тревожен за общност, която се счита за част от международната общност.

„Като една отворена и гостоприемна страна, ние бихме искали да разпространим идеята за „омотенаши“ (японското гостоприемство) към мюсюлманите.“ – казва още Унуе, цитиран от New York Times.

„Мобилната джамия“ беше официално открита и представена на церемония на 23 юли тази година на стадион „Тойота“ в град Тойота, префектура Айчи в Япония.

 

Виртуална разходка около и в първата мобилна джамия на Япония може да направите ТУК.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Mobile Mosque Executive Committee    

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.