Конституционният съд: Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията

 

В петъчния ден на 27 юли тази година Конституционният съд на България се произнесе по делото за това дали Истанбулската конвенция като международен по рода си акт противоречи на основния закон в България – Конституцията. Решението на Конституционният съд гласи, че Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашно насилие, известна като Истанбулска конвенция, не съответства на основния закон в България. Четирима от съдиите гласуваха с „особено мнение“, докато според останалите осем конвенцията противоречи на Конституцията.

Дело по казуса дали Истанбулската конвенция противоречи на основния закон на България беше образувано през март тази година. Тогава искането за становище на Конституционния съд по въпроса беше подписано от 75 депутати от ГЕРБ. От началото на година темата за ратифицирането на Истанбулската конвенция стана изключително коментирана и основна в социални мрежи, медии и сред обществеността, която се раздели на две в позициите си.

Припомняме, че през януари тази година Мюсюлманско изповедание също излезе с официално становище по въпроса. „Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани. Тя крие рискове за тяхната идентичност, като под формата на възпрепятстване насилието над женския пол взима на прицел устойчивостта на семействата ни.“ – гласеше само откъс от официалната позиция на Мюсюлманско изповедание в България.

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.